Land
Testside standard
1945 - 1970 Gjenreising og store utbygginger
Straks andre verdenskrig var over, startet gjenreisingen av landet – med vannkraft som viktigste ressurs. Store nye kraftutbygginger skulle gi energi til en storindustri som kunne gi landet sårt tiltrengte eksportinntekter.
Mest kjent av oppkjøperne var Sam Eyde, som i 1905 grunnla Norsk Hydro og trengte store mengder elektrisk kraft til å binde nitrogen fra luften og produsere kunstgjødsel i stor skala. Andre oppkjøpere var spekulanter som selv ikke ville bygge kraftverk, men bare selge rettighetene videre med god fortjeneste. Kjente stortingsfolk tok til orde for at Staten måtte forhindre spekulasjon og utenlandsk overtakelse og sikre nasjonens interesser gjennom lovreguleringer, også for å verne kjente fossefall til beste for turismen.
Det hadde gått rykter om at et engelsk syndikat skulle overta Norefallene i Numedal i Buskerud. Det gjorde at Stortinget i 1906 vedtok en lov som skulle sikre statlig oppkjøp av vassdraget i Nore. Denne første av de såkalte panikklovene bestemte at eiendomsrett eller bruksrett til vannfall ikke kunne erverves av andre enn stat og kommuner uten konsesjon fra Kongen i statsråd. Gjennom tiåret som fulgte kom en serie lover, konsesjonslovene, som alle hadde til hensikt å sikre nasjonalt eierskap. I tillegg ble det bestemt at fallrettigheter som var eid av private, skulle hjemfalle (tilbakefalle) til Staten etter en viss periode.
Vannkraft har alltid vært omgitt av mange og sterke økonomiske og politiske interesser, samtidig som forvaltningen av den for mange symboliserer noe genuint og positivt norsk. Det er ikke tilfeldig at vannkraft allerede tidlig på 1900-tallet fikk betegnelsen «Norges arvesølv». Oppfatningen var at vannkraftressursene tilhørte samfunnet, og at offentlig eierskap var den beste måten å sikre at samfunnet fikk glede av denne ressursen.
Konsesjonslovene
- Skulle sikre nasjonalt eierskap til norske vassdrag
- Den første av de såkalte panikklovene ble vedtatt av Stortinget i 1906 og senere utvidet i 1909 og 1917
- Skulle regulere adgangen til oppkjøp av vassdrag og i praksis stoppe store utenlandske firma fra å kjøpe opp og kontrollere norske naturressurser
- Lovene bestemte at eiendomsrett eller bruksrett til vannfall ikke kunne erverves av andre enn stat og kommuner uten konsesjon fra Kongen i statsråd
- Fallrettigheter som var eid av private, skulle dessuten hjemfalle til Staten etter en viss periode
Den norske stat ble 30. mai 1895 for første gang eier av rettigheter til et vannfall, da Paulenfoss i Otra-vassdraget i Vest-Agder ble kjøpt fra grunneieren for 23.245 kroner.
Den som eier grunnen langs en norsk elv, eier også den samme delen av elven. Denne særskandinaviske, private eiendomsretten åpnet for at elver og fosser i prinsippet kunne selges som all annen fast eiendom. Selv ble Staten for første gang eier av rettigheter til et vannfall 30. mai 1895, da Paulenfoss i Otra-vassdraget i Vennesla i Vest-Agder ble kjøpt fra grunneieren for 23.245 kroner. Hensikten var å skaffe strøm til å drive jernbane i Setesdal. Tro på moderne teknologi og elektrifisering av jernbanen var en viktig drivkraft bak kjøpet av Paulenfoss. Kjøpet regnes som starten på det som i dag er Statkraft.
"Vandkraft, der nu i afsideliggende dalfører spildes uden nogensomhelst værdi, vil uten tvivl i fremtiden kunde udnyttes til drift af industrielle anlæg, drift af jernbaner, belysning og fremstilling af metaller."
GUNNAR KNUDSEN I ET BREV TIL STORTINGET I 1892
Paulenfoss
- Staten kjøper Paulenfoss i Vest-Agder 30. mai 1895
- Prislappen var 23.245 kroner
- Formålet var elektrifisering av Setesdalsbanen
- Kjøpet ble starten på det som i dag er Statkraft