Land

Menneskerettigheter
Vi har forpliktet oss til å respektere menneskerettighetene og arbeider kontinuerlig for å forankre dette i måten vi driver vår virksomhet på.
Respekt for menneskerettighetene er en viktig del av våre etiske retningslinjer, Statkrafts Leveregler, og en integrert del av våre styrende prinsipper. Respekt for menneskerettighetene skal være en naturlig del av våre daglige aktiviteter og dette arbeidet inkluderer blant annet aktsomhetsvurderinger, gjennomføring av tiltak der det er behov og dialog med interessegrupper.
Vi har deltatt i FNs Global Compact siden 2010 og baserer vårt arbeid på FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. For nye byggeprosjekter veiledes vi også av IFCs standarder.
Vårt arbeid med å respektere menneskerettighetene omfatter både våre ansatte og våre samarbeidspartnere, og også samfunn og individer som blir berørt av vår virksomhet.
Respekt for menneskerettighetene
Som et ansvarlig selskap respekterer vi menneskerettighetene i hele vår virksomhet, også hos entreprenører, leverandører og andre samarbeidspartnere.
Vår forpliktelse til å respektere menneskerettighetene er beskrevet i Statkrafts Leveregler, og i Statkrafts leveregler for leverandører.
Respekt for menneskerettighetene blir inkludert i våre interne krav og vår forretningspraksis, og vi arbeider for å styrke og fremme klagemekanismer helt ned på prosjektnivå.
Hvordan vi jobber med menneskerettigheter
Våre retningslinjer beskriver vår forpliktelse til å respektere menneskerettighetene, inkludert krav om å utføre aktsomhetsvurderinger. Vi har en risikobasert tilnærming og jobber systematisk for å integrere respekt for menneskerettighetene i våre kjerneprosesser, som for eksempel ved anskaffelser, fusjoner og oppkjøp, rekruttering, kapitalinvesteringer og greenfield-utvikling.
I vår aktsomhetsvurdering på konsernnivå ble følgende områder identifisert som de viktigste:
- Som utvikler og operatør av fornybar kraft har vi risikoer knyttet til menneskerettigheter i forbindelse med potensiell negativ innvirkning på lokalsamfunnene og ulike utfordringer knyttet til sikkerhet.
- Som arbeidsgiver står vi overfor utfordringer knyttet til mangfold og inkludering.
- Som kjøper av varer og tjenester står vi overfor utfordringer knyttet til arbeidstakerrettigheter og arbeidsforhold i vår leverandørkjede.
Vi legger vekt på at kunnskap og bevisstgjøring er viktig for å sikre respekt for menneskerettighetene i vår virksomhet. I tillegg til generell opplæring for alle ansatte om Statkrafts etiske retningslinjer sørger vi for opplæring om menneskerettighetsspørsmål for nøkkelgrupper, som for eksempel ledergrupper og prosjektteam.
Noen av våre fokusområder
Relatert innhold

Delt verdiskapning
Vi går foran i skiftet mot fornybar energi, og vi skal samtidig drive virksomheten på en måte som skaper verdier både for landene og lokalsamfunnene vi opererer i, og for selskapet.
Les mer

Arbeidsforhold og mangfold
Medarbeiderne våre er det viktigste vi har. For våre 4 000 ansatte, spredt over 16 land, skal arbeidsmiljøet være preget av likeverd, mangfold, inkludering og gjensidig respekt.
Les mer

Ansvarlig leverandørkjede
Statkraft ønsker å sikre en ansvarlig forretningspraksis ved å ivareta menneske- og arbeidstakerrettigheter, samfunn og miljø. Våre Leveregler for leverandører beskriver hvilke krav vi stiller til...
Les mer