Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft samarbeider med SolarAid for å bekjempe klimaendringer og energifattigdom

01 jul., 2021

Statkraft og SolarAid offentliggjør i dag et strategisk partnerskap for å bekjempe energifattigdom og klimaendringer i Afrika sør for Sahara. Samarbeidet med hjelpeorganisasjonen SolarAid løper over tre år og omfatter inntil GBP 2 millioner pund.

548 millioner mennesker lever uten strøm i Afrika sør for Sahara. Det påvirker deres evne til å lære, jobbe og føle seg trygge etter mørkets frembrudd. SolarAids ambisjon er å benytte ren, sikker og enkel solbelysning for å bekjempe energifattigdom og klimaendringer, slik at ingen hjem, skoler eller klinikker i Afrika forblir i mørket etter 2030.

Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi, og gjennom oppkjøpet av Solarcentury i november 2020 ble selskapet også en ledende solkraftutvikler i det europeiske kraftmarkedet. Solarcentury grunnla SolarAid i 2006 og Statkraft ønsker nå å videreføre samarbeidet.

Photo: SolarAid
Bilde: SolarAid

- Solenergi er en enkel og kostnadseffektiv løsning for de som lever uten tilgang på strøm, og som i dag ikke har annet valg enn å stole på dyrt og giftig parafin eller farlige lys. Vi er glade for å jobbe med en organisasjon med et så viktig oppdrag, nemlig å sikre tilgang til fornybar energi for alle, sier Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft.

Gjennom partnerskapet med SolarAid vil Statkraft støtte arbeidet med å nå FNs bærekraftmål nummer sju om å «sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris for alle».

Sikrer strøm til helseklinikker 

For første gang siden 2013 er det ventet at antall mennesker uten tilgang til elektrisitet i Afrika sør for Sahara vil øke. Så mange som 630 millioner kan bli uten strøm hvis den økonomiske utviklingen bremser opp, og det ikke iverksettes tiltak.

Pengestøtten fra Statkraft vil øke tilgangen til lys og strøm for familier og samfunn som for tiden er avhengige av dyre, farlige og giftige lyskilder som stearinlys og parafin. Belysning basert på solceller sparer penger, reduserer karbonutslipp og lar folk jobbe trygt, studere og sosialisere også etter solnedgang.

Tilgang til strøm er også viktig for helseklinikker på landsbygda over hele Afrika. Samarbeidet med SolarAid vil finansiere tilgang til solenergi for klinikker som for tiden opererer uten pålitelig tilgang til strøm. Strøm til kjøleskap, utstyr og belysning er viktig for pleie, og solenergi sørger for at helsepersonell ikke trenger å utføre livstruende prosedyrer i mørket. Med lys og strøm kan omsorg administreres trygt, og medisiner - inkludert vaksiner mot Covid-19 - oppbevares kjølig.

- Vi er glade for at vårt lange og vellykkede partnerskap vil fortsette nå som Solarcentury er en del av Statkraft. Mens elektrifisering via et sentralt kraftnett ikke vil nå ut til det meste av landsbygda i Afrika sør for Sahara i vår levetid, skjer solenergi-revolusjonen akkurat nå og hjelper til med å lyse opp millioner av hjem, som ellers ville forblitt uten lys. Sammen kan vi få slutt på mørket, sier administrerende direktør i SolarAid, John Keane.