Land
Heier på framtidens problemløsere
Hvert år gjennom hele mai måned tilbakelegger ivrige skoleelever over hele landet kilometer etter kilometer, mens de løser hundrevis av matteoppgaver. Statkraft heier på framtidens ingeniører, teknologer og problemløsere, og er stolt sponsor av MatteMaraton – Norges største skolekonkurranse.
– Uten realfag kan vi ikke løse et eneste av de store problemene verden står overfor. Så enkelt er det. Klimakrisen er den største utfordringen av dem alle, og for å løse den trenger vi kloke, unge hoder med på laget.
Det sier Anneli Finsrud Nesteng, direktør for Statkrafts virksomhet i Sør-Norge. Hun er utdannet sivilingeniør innen industriell økonomi og teknologiledelse, og leder 220 ansatte ved 46 kraftverk. Realfagsentusiasmen hennes er ikke vanskelig å spore. – Helt fra barndommen var matten og kjemiens verden en jeg følte meg hjemme i. Jeg elsket at det alltid fantes et rett svar jeg skulle komme fram til, og jeg følte at jeg måtte lete meg gjennom ulike nivåer i hjernen for å finne det! Jeg var en skikkelig grubler, og likte at mange sammenhenger i dagliglivet kunne forklares med matte og kjemi, sier hun.
Hadde Anneli vært barn i dag, hadde hun vært ivrig deltaker i MatteMaraton, med andre ord. Konkurransen, som er gratis og tilgjengelig for alle elever fra 1. til 10. trinn, har som mål å motivere til både fysisk aktivitet, nysgjerrighet og realfagsglede. Arrangørene sikter på å passere rekordhøye 250 000 deltakere i årets konkurranse – én tredjedel av alle elever i grunnskolen. Gjennom en hel måned får elevene bryne seg på reelle problemstillinger knyttet til blant annet miljø, klima … og fornybar energi.
– Jeg er utrolig glad for at vi i Statkraft støtter dette nydelige initiativet! Vi jobber for en fornybar verden, og da trenger vi de unge – framtiden – med på laget. Det samme gjør industrien og alle aktører som er med på å drive fram det grønne skiftet. Derfor heier jeg på alt og alle som bidrar til å gjøre matte og realfag kult, og som viser hvor morsomt og meningsfylt det kan være, sier Anneli.
På spørsmål om hvor mye matematikk hun og Statkraft-kollegene faktisk bruker i arbeidshverdagen, tenker hun seg litt om før hun svarer: – Ved første øyekast er den kanskje ikke så mye i bruk, men går du ned ett nivå så oppdager du den. Når noen på et kraftverk strammer en mutter på et aggregat, så er det matematisk begrunnet. Og når vi regner ut vannets gang gjennom systemet, så ligger det en m x g x h-formel baki der. Vi bruker matematikken oftere enn vi er klar over. Det gjelder både de som jobber overordnet og strategisk, og de som jobber mer praktisk.
Annelis egen sønn er enda ikke gammel nok til å delta i MatteMaraton, men nevøen hennes Kasper deltar sammen med klassen sin. Som tante har hun stilt opp med realfagsundervisning, og hun er imponert over de unges kunnskap.
– Barna i dag lærer om klimaendringer og digitalisering, og de tilegner seg kunnskap og ferdigheter på helt nye måter. Ta gamerne, for eksempel, som besitter en digital og teknisk kompetanse vi andre bare kan drømme om. Også MatteMaraton representerer en ny måte å lære på, inspirerende og morsom. Sånt blir det engasjerte og kunnskapsrike unge mennesker av! Og om noen år håper jeg selvsagt at de blir med på laget hos Europas største fornybarprodusent, alle de kloke hodene rundt om i landet som i disse dager regner så det knaker, sier Anneli.
Les mer om MatteMaraton her.