Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Havvind: Flere norske i finalen i internasjonal teknologikonkurranse

21 sep., 2011

I den internasjonale konkurransen for å lette atkomsten til havvindparker, er flere norske deltakere i finalen. Konkurransen er et internasjonalt samarbeid om utvikling av nye tekniske løsninger for havbasert vindkraft. Målet er å spare store kostnader i krevende offshoreoperasjoner.

- De store vindprosjektene som nå planlegges rundt Storbritannia vil kreve installasjoner og fartøyer som tåler langt røffere vær enn de gjør i dag, fordi det vil være kostbart og krevende å drive drift og vedlikehold langt til havs. Vi er derfor avhengige av et betydelig teknologiløft, sier direktør for offshore vindkraft i Statkraft, Olav Hetland.

Offshore Wind Accelerator-programmet etterlyste i fjor verdens beste løsninger for trygg transport av personell og utstyr mellom båter og havvindparker. Operasjonene skal kunne foregå opptil 300 kilometer fra land, i tre meter høye bølger. Målet er å forbedre lønnsomheten i driften av havvindparker med hele tre milliarder britiske pund – eller rundt 28 milliarder norske kroner.

En båt med fjæring, en gigantisk robotarm og et fartøy som minner om en sjøhest er bare tre av de innovative konseptene som er med i finalen i konkurransen.

Teknologiene bak konseptene kommer fra sektorer som marinen, industri, motorsport, dykking og skipsvedlikehold og som nå tilpasses de tøffe forholdene i Nordsjøen. Blant designerne er en student, samt etablerte operatører av vedlikeholdsskip for havvind, og de kommer fra Storbritannia, Norge, Tyskland, Nederland, Canada og Australia.

Blant de 13 konseptene som får økonomisk støtte til videreutvikling, var flere norske: Fjellstrand og Umeo Mandal med hvert sitt konsept, mens Offshore Kinetics og Odfjell-eide Offshore Windservice samarbeidet om et konsept. I tillegg fikk sju konsepter hederlig omtale: Norske SeaBridge var blant dem, i tillegg til ytterligere to konsepter fra Odfjell-eide Offshore Windservice ApS: FOB Swath og FOB Undertun i samarbeid med Undertun Industri AS.

Les mer om finalistene / konseptene hos Carbon trust her.

Programmet ønsket forslag til nye transportsystemer, fartøyer og systemer for å plukke opp og sjøsette fartøyer til og fra faste plattformer og moderskip. Konkurransen var åpen for alle, uten krav om tilknytning til vindkraftindustrien eller at løsningen skal være ny. Vinnerne får opptil 100 000 britiske pund til konseptutvikling, og mulighet for videre finansiering.

- Som ledende i Europa på fornybar energi, og som en stor investor i havvind i Nordsjøen er vi svært tilfreds med å se så mange gode konsepter for å lette adkomsten til havvindmøllene i framtiden. Vi ønsker en langsiktig industriell rolle i offshore vindkraft og er spent på utviklingen av disse konseptene, sier Olav Hetland

Konkurransen arrangeres av Offshore Wind Accelerator-programmet administrert av Carbon Trust. Dette er et ikke-kommersielt selskap opprettet av den britiske regjeringen for å bidra til utvikling av en lavutslippsøkonomi i Storbritannia. Statkraft deltar aktivt i programmet og er med på å finansiere det sammen med andre energiselskaper.

Se pressemeldingen fra Carbon Trust her.