Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Verdens første saltkraftverk åpnet!

28 nov., 2009

Solen strålte inn gjennom vinduene, bassen runget fra høyttalerne og Mette-Marit nøt verdens første te kokt ved hjelp av saltkraft. Åpningen av verdens første saltkraftanlegg ble rett og slett en fest.

- Dette er noe Statkraft kan være stolte av, og noe jeg som olje- og energiminister også er stolt av, sa Terje Riis-Johansen etter åpningen av saltkraftanlegget på Tofte, og fortsatte:
- Det er ikke noe jeg bare sier, vi er helt i front og åpner noe som aldri er åpnet før!

Noen minutter tidligere hadde kronprinsesse Mette-Marit spasert inn i et stappfullt telt ved sjøen på Tofte, for å åpne verdens første prototyp på et saltkraftverk. Sammen med statsråden, lokale politikere og representanter for forskning og næringsliv fikk hun se at turbinen som drives av saltkraft gikk rundt som den skulle, behørig dekket av over 50 journalister fra Norge og resten av verden.

- Seeing is believing, sa Bellona-leder Frederic Hauge om saltkraftanlegget i sin tale og fortalte at miljøorganisasjonen første gang hadde skrevet om saltkraft i 1992.
- Å se at det nå finnes et anlegg der denne formen for energi utvikles er inspirerende, sa han videre. – Det er viktig at noen går foran og satser penger og krefter på slike løsninger.

 

Den første strømmen som ble produsert ved anlegget gikk til å koke te til åpningens mest celebre gjest, og med tekoppen i hånden fikk kronprinsesse Mette Marit having tea at the opening ceremony of Tofte osmotic power plantMette-Marit en grundig beskrivelse av hvordan saltkraft virker.
Det fikk også olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, som nå planlegger å fortelle historien videre. - Når jeg møter kolleger fra andre land om at vi i Norge satser på saltkraft vil det nok komme oppfølgingsspørsmål. Og nå vet jeg hva jeg skal svare, sa statsråden.

Riis-Johansen mener vi nå vil få se to parallelle løp mot overgangen til fornybar, miljøvennlig energi: En videreutvikling av kjent teknologi, men også helt nye måter å sette naturen i arbeid på.
- Myndighetene er innstilt på å støtte opp om Statkrafts pilotprosjekt, sa Riis-Johansen og la til at pengene finnes.