Land
Tar utfordringen i Frankrike
Statkraft åpner eget kontor i Frankrike. Frem til 2030 skal store deler av vannkraftkonsesjonene i Frankrike lyses ut, og Statkraft vil være med i konkurransen.
Statkraft har store ambisjoner i Europa, og nå står Frankrike for tur. I september er det offisiell åpning av Lyon-kontoret, der Statkraft-ansatte skal arbeide for å posisjonere selskapet for tildeling av vannkraftkonsesjoner.
Allerede i 2010 lyses betydelige konsesjoner ut, og Statkrafts mål er å få tildelt én konsesjon i første omgang - for å sette selskapet på kartet.
-Konkurransen blir tøff, men Statkraft har alle forutsetninger for å lykkes. I vannkraftsammenheng er vi store, også i den europeiske ligaen, sier Emmanuel Soetaert, som leder Statkrafts satsing i Frankrike.
Eierskifte
Frankrike har en årlig vannkraftproduksjon på nærmere 70 TWh, tilsvarende litt over halvparten av Norges produksjon. Frem mot 2020 skal franskmennene lyse ut en femtedel av konsesjonene, målt i installert effekt. De neste ti årene er det snakk om en enda større del av vannkraften som skal lyses ut.
- Teoretisk sett kan vannkraftproduksjon tilsvarende 11.500 MW i effekt skifte eier i perioden 2012 til 2030, forteller Soetaert.
Det er den statseide franske energikjempen EDF som i alle år har stått for det meste av vannkraftproduksjonen i Frankrike. De siste årene har markedet gradvis åpnet seg for nye aktører, både franske og utenlandske. Når det gjelder fornyelse av vannkraftkonsesjoner har alle historiske aktører nå mistet sin preferanserett, og dermed står det franske energimarkedet overfor store forandringer.
Mer fornybart og fleksibelt
Muligheten for å variere kraftproduksjonen er viktig, ikke minst i Frankrike. Energiproduksjonen her er sterkt dominert av kjernekraft, som er veldig lite fleksibel. Derfor er det behov for ytterligere vannkraftproduksjon.
Så godt som alt potensial er utbygd når det gjelder store anlegg, men ifølge uavhengige analyser er det et utbyggingspotensial på 28 TWh som blir satt ut på offentlig anbud. Dette tilsvarer altså 40% økning i vannkraftproduksjonen. Også her vil Statkraft melde sin interesse.
Og Frankrike trenger å satse fornybart - franskmennene er blant dem som har fått de mest utfordrende klimamålene fra EU: Innen 2020 skal andelen fornybar energi i landet gå fra dagens 12% til hele 23%.