Land
Ungdommens mindre kjente, men viktige rolle på COP26
Carlotta Ferri, prosjektleder for solkraft i Statkraft i Nederland, deltok som ungdomsdelegat på FNs klimakonferanse COP26. Vel hjemme etter en hektisk uke i Glasgow er hun oppsatt på å gjøre jobben for å bremse de globale klimaendringene.
Carlotta Ferri er med i et frivillig nettverk av unge energispesialister, kalt YES-DC (Young Energy Specialists and Development Co-operation). Den nederlandske organisasjonen ble etablert i 1994, året før FNs første COP-konferanse fant sted.
Gjennom å være i front med et klart fokus på klima og energiomstilling har den nederlandske gruppen sikret seg å bli invitert som offisielle observatører under COP, og er den eneste ungdomsorganisasjonen i Nederland som til dags dato har oppnådd den statusen.
I november neste år skal FNs klimakonferanse COP27 arrangeres i Sharm el-Sheikh i Egypt. Det vil bli et vanskeligere sted å reise til med tog for Carlotta Ferri, som deltok på årets konferanse i Glasgow. Men om noen kan finne en måte, er det sannsynligvis medlemmene av den mindre kjente, men ambisiøse ungdomsgruppen fra Nederland – en delegasjon med en viktig rolle å spille på det som har blitt verdens viktigste klimasamling.
– Organisasjonen vår faller inn under ungdomsrepresentasjonen i FN, YOUNGO. På COP deltar vi gjennom hjemmeorganisasjonen vår som en del av YOUNGO, forklarer Carlotta.
YOUNGOs formål er å mobilisere ungdom og etablere en plattform for dem til å gå foran og demonstrere og dele handlinger og engasjement for et klimapositivt og rettferdig samfunn – i harmoni med naturen og planeten, slik det blir uttrykt i YOUNGOs visjon.
Ungdommene spiller en viktig rolle på hver COP-konferanse.
Muligheter til å påvirke klimaresultater
For Carlotta Ferri hadde deltakelsen på COP26 to hovedformål. Det handlet om personlig utvikling, og det handlet om å fungere som observatør i forhandlinger, iblandet litt lobbyvirksomhet og påvirkningsarbeid.
– Det er tre hovedting som skjer på COP. Først er det de offisielle forhandlingene der de ulike nasjonenes offisielle delegater i detalj diskuterer avtalene som verdens ledere skal ta stilling til, og det er møtene i underorganene med diskusjoner rundt tekniske forhold for konkret iverksetting av avtalene.
– Så er det de ulike sidearrangementene satt i gang av frivillige organisasjoner tilknyttet FN, eller arrangementer sponset av den britiske regjeringen som hadde presidentskapet i COP i år. Og sist, men ikke minst, er det alle utstillerne i paviljongen, der det foregår samtaler og diskusjoner mellom deltakerne.
For klimaentusiaster byr dette på et hav av muligheter for utvikling og lærdom. Carlotta har selv sin hovedoppmerksomhet rettet mot energiomstilling, klimafinansiering og marked, samt klimavitenskap. På topp på hennes COP26-agenda sto sesjonen med mikroklimaforskere som tilbrakte et år på Nordpolen og analyserte hastigheten på issmeltingen.
Sammen med YOUNGO-kollegene tilbrakte hun også tid i forhandlingsrom og lyttet til lange og detaljerte diskusjoner, ofte mellom deltakende lands representanter.
– Jeg la merke til at noen land var motvillige til å skrive nøyaktig svart på hvitt hva en viss klimaforpliktelse betyr for dem, og derfor måtte dette diskuteres. Mens dette skjer i forhandlingsrommet, er vi til stede som ungdomsrepresentanter og spiller vår rolle ved å frembringe vårt syn eller drive lobbyvirksomhet med sikte på å forbedre det endelige resultatet. Dette arbeidet er ikke særlig kjent, påpeker hun.
En sjanse til å møte eksperter om alt klimarelatert
COP-konferansen fungerer som en mulighet for ungdom til å komme sammen og være engasjert døgnet rundt i selskap med andre mennesker som er like lidenskapelig engasjert i klimaspørsmål.
– Når du kommer til COP, går du inn i en boble, og du føler deg så veldig engasjert! Men den store jobben er når du kommer hjem igjen og skal prøve å holde entusiasmen oppe ... og gjøre selve jobben.
For Carlotta Ferri føles dette arbeidet litt enklere, siden hun er en del av Statkraft og daglig har en rolle i å drive frem den globale, fornybare revolusjonen.
– Det er så lett å være så engasjert og motivert på COP at du begynner å tro at hele verden kjemper mot klimaendringene. Men det er jo ikke akkurat helt sant.
– Det er en vakker, men farlig boble å være i, legger hun til og understreker at COP bare er stedet der initiativene starter.
– Vi må alle gjøre alt vi kan for å holde motivasjonen oppe i det daglige arbeidet og innsatsen for å bremse klimaendringene, og vi må prøve å få enda flere mennesker involvert og engasjert.
Hun mener det er på tide å gjøre jobben. COP26 er over, og COP27 er mindre enn 12 måneder unna. La oss se hvor mye fremgang vi kan få til i mellomtiden, oppfordrer hun.
YOUNGO og delegater som Carlotta Ferri vil være til stede i Egypt når verden samles igjen til ny klimakonferansen. De vil være forberedt og klare til å holde alle ansvarlige for sine klimaforpliktelser.
Statkrafts konsernsjef: Erkjennelsens øyeblikk for klimautfordringene
Alle kommer vi på ulikt vis og til ulik tid frem til et punkt der vi må erkjenne klimaproblemene og ta inn over oss at jordkloden stadig vil bli varmere, og at konsekvensene vil være ødeleggende. For...
Les mer
Two degrees too much: Clean hydrogen helps put planet on 1.5° path
Statkraft’s annual Low Emissions Scenario urges greater action to shift global course to come close to a 1.5-degree climate target. Renewables remain at the core of this strategy, but we won’t succeed...
Les mer
Mer fornybar, ikke mindre
Det er bare uker til tusenvis av verdens ledere og forhandlere samles i Glasgow til FNs klimakonferanse COP26. Da vil det bli klarere om håpet om å begrense global oppvarming til 1,5 grader kan...
Les mer