Statkraftkonferansen 2023:
KRaFT OG HANDLEKRAFT
På Statkraftkonferansen mandag 12. juni 2023 handler det om hvordan vi skal levere på energiskiftet vi står midt i. Det finnes løsninger på både forsyningssikkerhet, høye energipriser, naturvern og klimautfordringer. Løsninger som industri- og energinasjonen Norge sitter på – og som Europa og verden må stå sammen om. Disse løsningene krever både kraft og handlekraft.
Dørene åpnes kl. 11.15. Sendingen starter kl 12.15, og vil bli streamet direkte her.
Registrer deg for påminnelse om livestreamen her
Du møter
Program
Konferansen ledes av Mah-Rukh Ali.
Registrering og enkel servering.
Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, ønsker velkommen.
Åpning ved statsminister Jonas Gahr Støre om norsk energi- og klimapolitikk, og regjeringens perspektiver og prioriteringer for kraftnasjonen Norge.
Analysebyrået BloombergNEF og Statkraft presenterer sine ferskeste analyser og globale trender i energimarkedene. Er verden i rute for å levere på energiskiftet? Hvor går investeringene og hvordan utvikler de ulike teknologiene seg?
Meredith Annex, Head of Clean Power research i BloombergNEF, leder det verdensledende analysebyråets forskning på solkraft, vindkraft og strømnett – og den avgjørende rollen disse spiller i den globale energiomstillingen.
Hun har en MSc i Environmental Economics and Climate Change fra London School of Economics og en BA i økonomi fra Williams College, Massachusetts, inkludert en utveksling hos University of Oxford.
Torjus Bolkesjø er ansvarlig for Statkrafts analyser av de globale energimarkedene, og professor i fornybar energi ved NMBU.
Vi tar en kort pause før neste punkt på programmet.
Vi står i flere dilemmaer når vi skal levere på energiskiftet. Hvordan skal Norge og Europa klare omstillingen raskt nok, og samtidig bevare konkurransekraft og arbeidsplasser?
David Victor er en av verdens mest innflytelsesrike forskere innen klima- og energipolitikk. Han utfordrer etablerte sannheter og deler sine perspektiver på hva som må til for å levere på energiskiftet. Han går nærmere inn på Europas konkurransekraft og internasjonal handel i lys av Inflation Reduction Act. Han ser også på mulige konsekvenser av presidentvalget i USA i 2024, samt betydningen kunstig intelligens kan få for fornybarindustrien og andre industrier.
Judith Kirton-Darling ble valgt til Deputy General Secretary i industriAll i juli 2020, og representerer dermed 7 mill arbeidstagere i 39 europeiske land. Hun ser på hvordan behovet for kompetanse og arbeidskraft endrer seg med et skifte som er både grønt og digitalt, og ser på de sosiale konsekvensene energi- og klimakrisen har.
Fra 2014-2020 var hun Labour Party Member i Europa-parlamentet for North East of England, og har før det vært aktiv i arbeiderbevegelsen i 15 år.
Hilde er konsernsjef i Statnett. Før hun begynte i Statnett var hun konserndirektør for innovasjon og digitalisering i Rambøll Group. Tonne har også hatt ulike roller i konsernledelsen i Telenor Group i perioden 2007-2015 og Hydro før det. Tonne er fra 1. april 2023 styremedlem i Arup Group. Tidligere har hun vært styreleder i Forskningsrådet og Hafslund, og har hatt styreverv i Det norske Veritas, Vattenfall AB og Danske Bank Group.
Tonne har en master i petroleumsteknologi fra NTH (nå NTNU) og fra RWTH Aachen i Tyskland.
Kjetel Digre er konsernsjef i Aker Solutions. Han går nærmere inn på om norsk og europeisk industri og infrastruktur er klar for energiomstillingen, som egentlig er en industriomstilling. Er den dimensjonert og rigget for produksjon, montering og vedlikehold av offshore vind og andre fornybarteknologier?
Næringsminister Jan Christian Vestre, Guri Melby, stortingsrepresentant og partileder for Venstre diskuterer med Nikolay Astrup, stortingsrepresentant, hvordan Norge skal klare omstillingen raskt nok, og finne løsninger på forsyningssikkerhet, energipriser og klimamål.
Vi tar en kort pause før neste punkt på programmet.
Kraftutbygginger har vekket motstand både før og nå. Kan man redusere konflikter ved utbygging av mer kraft og nett, og hva skal i så fall til for å øke samfunnsaksepten?
Sigurd Rafaelsen er født og oppvokst i Sør-Varanger, men bor nå i Kjøllefjord og er ordfører for Arbeiderpartiet i Lebesby kommune. Der er Davvi vindkraftverk og Laksefjord vindkraftverk under planlegging. Hva er hans erfaringer rundt gode prosesser for dialog og hva skal til for å sikre sameksistens? Hvordan veier man inntekter til kommunen, arbeidsplasser og produksjon av fornybar energi opp mot andre interesser?
Rafaelsen er ordfører i en kommune bygd opp omkring naturressurser og har tro på dialog som verktøy for å finne løsninger der det er mulig. Rafaelsen har en bachelor i statsvitenskap, årsstudium i tysk og praktisk pedagogisk utdanning. Han er også vararepresentant til Stortinget.
Birgitte Vartdal er ansvarlig for Statkrafts kraftproduksjon og utvikling av ny fornybar energi i Norge og Sverige, i tillegg til havvind globalt. Har tidligere vært konserndirektør for Statkrafts satsing på vind- og solkraft i Europa.
Hva må til for at havvindeventyret ikke skal forbli et eventyr? Vi hører erfaringer fra UK, og diskuterer utfordringene og løsningene Norge møter når en ny industri skal utvikles til havs.
Tim har mer enn 25 års erfaring med å gi råd om utvikling og finansiering av noen av de største og mest komplekse energiprosjektene i Storbritannia, Øst-Middelhavet, Midtøsten og Øst-Afrika, innen olje og gass, LNG, rørledning, raffinering, kraft, vann og avløpsindustri.
Nylig fullførte Tim et oppdrag som Storbritannias første Offshore Wind Champion med publiseringen av rapporten «Accelerating deployment of offshore wind farms: UK Offshore Wind Champion recommendations» som inneholder detaljerte anbefalinger til myndigheter, industri og andre interessenter.
På Statkraftkonferansen deler han funn og anbefalinger fra ferske analyser av havvindsuksessen i Storbritannia. Hva kan Norge lære av dette?
John Olav Tande er en av Norges fremste eksperter på havvind. Han ser på hva som må til når store mengder energi fra havvind sluses inn i energisystemet. Hva kreves av nett og kobling til Europa, er planene ambisiøse nok, og ny teknologi tilgjengelig?
I januar 2022 ble Kimberly Mathisen administrerende direktør for HUB Ocean. En non-profit stiftelse som tar sikte på å bli verdens hub for havdatasamarbeid. Målet deres er å endre skjebnen til havet ved bruk av data, teknologi og samarbeid. HUB Ocean er tilknyttet World Economic Forums nettverkssenter for den fjerde industrielle revolusjon (C4IR).
Kimberly har mer enn 25 års erfaring fra privat sektor innen digitalisering og teknologi, merkevarebygging og legemiddelindustrien i Nord-Amerika, Europa og Asia. Hun ledet sist Microsoft Norge som daglig leder i en periode med enorm vekst og transformasjon. I dag sitter hun i representantskapet i Bayer AG og styret i Aker Biomarine og Aize. Hun er kåret til en av Norges mest innflytelsesrike ledere av Kapital og en av Norges fremste kvinnelige ledere innen teknologi av Abelia og Oda Network.
På Statkraftkonferansen kommer Kimberly til å gå nærmere inn på hvordan innsamling og deling av data kan redusere ledetider, sikre sosial aksept og bidra til en bærekraftig utvikling av havvind på norsk sokkel.
Richard Sandford er Co-Chair for Offshore Wind Industry Council (OWIC), et forum oppretttet for regjeringen og industrien til å drive utviklingen av offshore vindsektoren i Storbritannia. Han er også styreleder for World Forum Offshore wind (WFO), dedikert til å fremme den globale veksten av offshore vindenergi.
Siden juli 2022 har Richard vært visepresident i BP. Ansvarlig for utvikling, konstruksjon og drift av BP's britiske havvindportefølje.
Han har hatt seniorroller i offshore vindindustrien siden 2008. Før han begynte i BP, var han tidligere direktør for Offshore Development Europe hos RWE Renewables, en av verdens største fornybarvirksomheter.
Richard har bakgrunn som ingeniør og har jobbet med kraftproduksjon siden 1987.
Gry Åmodt leder Statkrafts havvindsatsning i Norden. Hun har bred erfaring med industri- og energimarkedet hvor hun har jobbet med analyse, strategi og utvikling.
Sosialt program for deltakere i sal.
Se høydepunktene fra Statkraftkonferansen 2022
Fra visjoner til reell vekst og grønne arbeidsplasser
LO-leder, Peggy Hessen Følsvik
Investeringer i fornybar energi, hva er suksesskriteriene?
Yngve Slyngstad, CEO, Aker Asset Management Kjersti Haugland, Chief Economist, DNB Markets Birgitte Ringstad Vartdal, konserndirektør for vind og solkraft Europa, Statkraft
Hordan ivareta naturmangfoldet når kraft bygges utet
Karoline Andaur, Generalsekretær, WWF Verdens naturfond