
Modernisering av Nore I og II kraftverk
Statkraft planlegger å erstatte dagens Nore I og Nore II vannkraftverk for å sikre framtidig kraftforsyning og en mer effektiv utnyttelse av vannressursene. Her finner du informasjon om prosjektet og kontaktpersoner.
Kort om dagens vannkraftverk
Nore I og Nore II vannkraftverk ble satt i drift i 1928 og 1946, og kraftverkene spiller en viktig rolle i strømforsyningen på Østlandet. Nore I er et av verdens eldste vannkraftverk som fortsatt er i drift.
Nore I har en installert effekt på 212 MW og en årlig produksjon på 1 142 GWh, tilsvarende strømforbruket til rundt 57 000 husholdninger. Nore II har en installert effekt på 60 MW og produserer årlig 323 GWh, som dekker behovet til omtrent 16 000 husholdninger.
Om prosjektet
På grunn av kraftverkenes alder, tilstanden på stasjonene og kort levetid på nøkkelkomponenter, vurderer Statkraft at produksjonen må flyttes til ett eller flere nye kraftverk ved Nore.
Statkraft har derfor søkt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om konsesjon for bygging av et nytt Nore kraftverk (alternativ 1). Hvis dette alternativet ikke får konsesjon, ønsker Statkraft å bygge to nye kraftverk (alternativ 2). Begge alternativene vil utnytte de eksisterende vannressursene mer effektivt, uten å ta inn nytt vann eller øke reguleringen.
Fakta om alternativene
Alternativ 1: Ett nytt Nore kraftverk
Nytt kraftverk bygges i fjell med nytt inntak i Tunhovdfjorden og nytt utløp til Norefjorden.
Rødberg pumpe henter vann i utløpstunnelen til nye Nore kraftverket, og leverer vann til Uvdalselva ved Rødberg kraftverk for å sikre minstevannføring i elven.
Installert effekt: 500 MW
Årlig produksjon: 1 696 GWh
Tunnelmasser: ca. 2 millioner pam³
Se detaljer på kartet for alternativ 1
Alternativ 2: Nytt Nore I og Nore II
Nytt Nore I: Bygges i fjell med nye vannveier og nytt utløp til Rødbergdammen.
Nytt Nore II: Bygges i fjell og gjenbruker dagens inntak i Rødbergdammen og tilløpstunnel, men med nytt utløp til Norefjorden.
Samlet installert effekt: 337 MW
Samlet årlig produksjon: 1 627 GWh
Tunnelmasse som må flyttes: ca. 1,2 millioner pam³
Se detaljer på kartet for alternativ 2
Økt behov for mer effekt og energi i kraftsystemet
Bygging av nye kraftverk ved Nore vil bidra med vesentlig høyere effekt, og en høyere energiproduksjon enn dagens Nore I og Nore II kraftverk. Det vil også gi en høyere grad av fleksibilitet til kraftsystemet, siden vannkraftproduksjonen raskt kan justeres og balansere svingninger fra uregulerbar kraftproduksjon, som for eksempel sol- og vindkraft. Dette vil kunne bidra til å dempe pristopper og styrke forsyningssikkerheten.
Miljøhensyn og naturinngrep
Samtidig som vi oppgraderer for å møte fremtidens kraftbehov, er det viktig for oss å gjøre dette med minst mulig påvirkning på naturen.
I byggeperioden vil det være behov for enkelte midlertidige anleggsområder. Vi har derfor planlagt å bruke arealer som allerede er i bruk, eller som har vært brukt tidligere, for å unngå inngrep i ny natur. Noen nye arealer må imidlertid tas i bruk for å kunne bygge det nye kraftverket.
Tunnelarbeidene vil danne store mengder stein, og disse massene har vi planer om å benytte til videre formål, som for eksempel opprusting av eksisterende anlegg eller andre nyttige bruksområder. For å redusere transport og belastning på lokalmiljøet, vil deponiområdene bli plassert så nært tunnelpåhuggene som mulig.