Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Solenergi

Statkraft har gjennom lang tid utviklet og investert i solenergi, og har høye ambisjoner for veien videre. Bli bedre kjent med solkraftproduksjonen vår og hvilken rolle solkraft spiller i dagens – og morgendagens – energimiks.

Statkraft er til stede over hele Europa og Sør-Amerika der vi både utvikler og eier flere solkraftverk. I Europa har vi en samlet effekt på 10 GW som enten er under planlegging eller utvikling. Strategien er å utvikle større industrianlegg og et mål om å bli en ledende utvikler i det europeiske solenergimarkedet. 

Fakta om solenergi

  • 5,4% av verdens kraftproduksjon kom fra solenergi i 2023 (IEA)  
  • Flere studier anslår at solenergi vil stå for over halvparten av verdens energiproduksjon i 2050 (IEA) 
  • I 2024 var Statkrafts totale produksjon fra solkraft 238 GWh og den installerte effekten 307 MW (2024) 

Hva er solenergi – og hvordan fungerer det?  

Vi har mye å takke sola for. Sola er kilden til alt liv på jorda og solenergi er en ren, lett tilgjengelig og uuttømmelig energikilde. Med solceller kan vi fange nettopp denne energien og omdanne lys til elektrisk strøm.  

Solparker finner du, ikke overraskende, i områder med mye sol. En solpark består av flere solcellepaneler, på fagspråket kalt fotovoltaiske celler, som er plassert sammen. Solpanelene maksimerer effekten fra sollyset ved å justere seg etter hvor sola er på himmelen. 

Visste du at solcellene ikke trenger strålende solskinn for å produsere strøm? Både grå og overskyede dager er nok. Det er fordi det er selve lyset som gir oss kraft – ikke solstrålene. 

Du kan se hvordan solkraft fungerer i denne videoen:  

Slik lages elektrisitet fra sola, steg for steg: 

  1. Sollys inneholder partikler som kalles fotoner.  
  2. Når sollyset treffer solcellene, absorberes fotonene av et materiale som heter silisium. Silisium er et grunnstoff som leder elektrisk strøm og skaper elektrisitet. Dette kalles fotoelektrisk effekt.
  3. Elektrisiteten kan lagres i batterier eller sendes direkte ut på strømnettet til deg og meg.  
  4. Så lenge vi har sollys kan vi bruke den til å produsere ren, fornybar energi. 

Hvorfor er solkraft viktig? 

Mange forventer at fornybar energi kommer til å vokse over hele verden, og at sol og vind vil dominere kraftsystemet i framtiden. Vi har allerede sett de første tegnene på det: I 2024 ble solkraft større enn kullkraft i EUs energimiks – akkurat som vindkraft overgikk gasskraft i 2023.  

Potensialet i solkraft er enormt. Visste du for eksempel at dersom vi hadde utnyttet alt sollyset som treffer jorda i løpet av 40 minutter, så hadde vi hatt nok energi til å dekke verdens energibehov et helt år? 

Solkraft er en veldig skalerbar energikilde som kan bygges raskt. Og det er flere gode nyheter. På grunn av rask teknologisk utvikling, ser vi allerede solanlegg som produserer mer energi, krever mindre vedlikehold og har lengre levetid enn før.  

Produksjonskostnadene blir også mindre, noe som gjør at solkraft blir stadig mer kostnadseffektivt og konkurransedyktig – særlig sammenlignet med fossil energi. 

I dag finner vi solkraft i mange forskjellige størrelser og formater, fra små installasjoner på hustak til store industrianlegg.  

Vil du vite mer om hvilken rolle solkraft vil spille i framtiden? Les energirapporten vår Green Transition Scenarios.

Er du nysgjerrig på hva som er Statkrafts strategi for å bidra til framtidens nullutslippssamfunn? Bli kjent med strategien vår her. 

Statkrafts produksjon av solkraft 

Statkraft har i lengre tid både utviklet og investert i solkraft. I 2024 produserte Statkraft 238 GWh fra solkraft, som tilsvarer 0,4% av vår totale energiproduksjon.

Kraftproduksjonen vår har flere positive ringvirkninger. Når vi utvikler solkraft bidrar ofte lokale aktører til utviklingen, og slik bygges det opp kompetanse lokalt og lokale skatteinntekter sikres.  

Hvor har Statkraft solkraftverk og hvor planlegges utvikling? 

I dag utvikler og eier Statkraft flere solkraftverk i både Europa og Sør-Amerika. Du kan lese mer om solkraftverkene våre rundt om i verden ved å utforske dette kartet.

I Statkraft har vi ambisjon om å bli en stor utvikler av solkraft. Derfor ser vi hele tiden etter muligheter i Europa og Sør-Amerika. Vi har en rekke prosjekter i tidligfase, fire som er i utviklingsfase og tre anlegg vi eier.  

 

Solkraft i lokalsamfunn 

Solkraft, som de fleste former for energiproduksjon, har en direkte påvirkning på lokalsamfunn og menneskers liv. Derfor er det viktig for oss å lytte til de som kjenner nærmiljøet best, og involvere kommunen, grunneierne, naboer og andre interessenter på en god og systematisk måte. Det gjør vi blant annet ved å: 

  • Rådføre oss og samarbeide med myndigheter, lokalsamfunn, organisasjoner og andre relevante parter gjennom hele prosjektets levetid. 
  • Bruke lokale utviklingsprogram som reduserer negative virkninger og kartlegger tiltak for å gi tilbake til lokalsamfunnene. 
  • Bruke lokale leverandører som styrker sysselsettingen lokalt. 
  • Vurdere og håndtere all innvirkning opp mot internasjonale rammeverk, som FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, og IFCs standarder. 

Her kan du lese mer om hvordan vi samarbeider med lokalsamfunn. 

Hvordan påvirker solenergi strømprisen? 

I kraftmarkedet settes prisene basert på tilbud og etterspørsel. Svingninger oppstår når tilgangen på kraft endres. I Europa utfyller ofte vindkraft og solkraft hverandre. Når det ikke blåser, skinner ofte solen. 

I tillegg fungerer både vind- og solkraft i samspill med vannkraft. Vind og sol kan produsere kraft når det blåser og er dagslys, slik at vannkraften kan spares til perioder med mindre vind og mørkere tider på døgnet. På denne måten gir solkraft en viktig balanse i kraftsystemet som bidrar til jevnere strømpris over tid – og dessuten bidrar til økt energisikkerhet i Norge og Europa. 

Solkraft fungerer også godt i kombinasjon med batterilagring. På veldig solfylte dager kan solkraftverk produsere mye energi, men dette sammenfaller ikke nødvendigvis med når behovet for strøm er høyest. Med batterier kan denne overskuddsenergien lagres og brukes senere.  Dermed blir solkraften enda mer pålitelig og kan spille en viktigere rolle i å sikre en stabil strømtilførsel.  

Du kan lese mer om kraftmarkedet og strømpriser her.

Solenergi, bærekraft og miljø 

For å bremse klimaendringene trengs mer fornybar energi. Solkraft leverer allerede 10% av Europas elektrisitet og er billigere enn fossil energi. Det er gode nyheter, særlig for europeisk industri, som kan få et konkurransefortrinn ved å gå fra gass til elektrisitet fra fornybar kraft. Det er også et stort pluss at solkraft er skalerbart og kan bygges ut raskt. 

Selv om solkraft er en av de mest miljøvennlige energikildene vi har, så har det også en innvirkning på miljøet. Det kan for eksempel være: 

  • Større industriparker opptar arealer fra nærområdet  
  • Bygging av veier og annen infrastruktur i området rundt solcelleparken gir naturinngrep  
  • Innvirkning på dyr og planter i og rundt anlegget  

All kraftproduksjon, også solkraft, har en innvirkning på miljøet og krever også en viss arealbruk. I Statkraft jobber vi aktivt med forskningsaktiviteter og nøye planlegging for å forutsi, forstå og minimere den miljøpåvirkningen som kraftproduksjonen vår har.  

Vi er også opptatt av å finne løsninger som forsterker de positive ringvirkningene fra solparkene. Et eksempel på det er agrivoltaisk jordbruk, ofte kalt agri-PV, som kombinerer samme areal til både landbruk og kraftproduksjon. Hvordan fungerer det? Jo, ved at solcellepanelene designes for å gjøre plass til traktorer, dyr, planter eller andre som også bruker området rundt anlegget. Det kan både øke bondens inntekter og gjøre gårdsdriften mer forutsigbar. 

Innovasjon innen solkraft 

Sola er kanskje vår eldste energikilde, men det skjer fortsatt mye spennende innovasjon innen solkraft. Solanleggene vi bygger i dag produserer mer energi, krever mindre vedlikehold og har lengre levetid enn før. I tillegg gjør nye designløsninger at solcellene kan bli mindre synlige i landskapet og kombineres med jordbruk. Sistnevnte blir ofte referert til som agri-PV (agrivoltaisk jordbruk). Statkraft har et eget miljø som forsker på innovasjon innen agri-PV. 

Visste du at 80-90% av solcellepanel er glass og aluminium, som er resirkulerbare materialer? Det gir et stort potensial for å resirkulere gamle panel og skape en sirkulær økonomi i bransjen.  

Flere år med erfaring har gitt oss god kunnskap om hvor og hvordan vi kan planlegge, bygge og optimalisere solkraftverk. Vi samarbeider også med leverandører som leverer det siste av innovasjon og teknologiutvikling. Som en betydelig aktør i kraftbransjen er Statkraft også en viktig bidragsyter inn i nasjonale og internasjonale forskningssentre og nettverk.  

Her kan du lese mer om innovasjon i Statkraft. 

Bli kjent med solparkene våre

Fant du det du lette etter?