Mann jobber i et produksjonsanlegg

100 år med verdens grønneste sink i Odda 

Da energiminister Terje Aasland åpnet Bolidens nye anlegg i Odda, var det både for å feire selskapets 100 år lange historie i byen – og rekordinvesteringen i et nytt produksjonsanlegg. Kraftavtaler spilte en viktig rolle i å sikre investeringen og bidra til at verdens grønneste sink kommer fra Norge.


I en gren av Hardangerfjorden ligger Odda, en Vestlandsby som forener fornybar kraft og grønn industri.

Boliden har vært en del av Odda i lang tid. Det er faktisk ikke lenge siden, i 2024 for å være presis, at hjørnesteinsbedriften feiret sitt 100-årsjubileum i byen. Det var en viktig milepæl for nåtiden, men også for fremtiden: Året etter innviet nemlig Boliden et helt nytt produksjonsanlegg som doblet sinkproduksjonen deres i Odda 

Utvidelsen er en av de største investeringene i fastlands-Norge i nyere tid.

Det er også et bevis på hvordan samarbeid mellom industri og kraftproduksjon har stått stødig gjennom historien, og for generasjoner fremover.

Nysgjerrig på å vite mer om Boliden i Odda? Ta en titt:




Industri og kraft går hånd i hånd

Sink er et metall som brukes til galvanisering, som kort og godt vil si at sink fungerer som rustbeskyttelse. Det brukes på alt fra biler til vindmøller og lyktestolper. I dag leverer verket i Odda over 200.000 tonn ny, grønn sink til Europa, hvert år. De har gjennomført investeringer og har mål om å nå 350.000 tonn. 

Dame i verneutstyr smiler

Det er ikke tilfeldig at Odda er stedet der Boliden har hatt sin sinkproduksjon i over et århundre. Det er Helene Seim, administrerende direktør for Boliden Odda, tydelig på.

 For å produsere sink trenger vi mye strøm. Grunnen til at det ble etablert en bedrift her for 100 år siden var fordi det var tilgjengelighet på vannkraft, forteller hun.

«Mye strøm» er kanskje en underdrivelse ettersom Boliden Odda alene allerede før utvidelsen stod for over en prosent av Norges årlige strømforbruk. Planene om å utvidelse verket, ville økt kraftbehovet med 700 GWh årlig. 

For Boliden betyr det nye produksjonsanlegget i Odda at fabrikken nesten kan doble sinkproduksjonen. For å oppnå forutsigbarhet med det økte energibehovet og svingende strømpriser, var det noe som måtte på plass for å redusere risikoen i investeringen.

Det var her en langsiktig kraftavtale med Statkraft kom inn i bildet.

Dame i verneutstyr på innsiden av et produksjonsanlegg

Boliden er et metallselskap med fokus på bærekraftig utvikling. Røttene er nordiske, markedet globalt.

Kjernekompetansen er prospektering, gruver, smelteverk og metallgjenvinning.

Boliden har cirka 6 000 medarbeidere og en omsetning på SEK 50 milliarder kroner. Selskapet er notert på NASDAQ OMX Stockholm.

Hos Boliden Odda gjør utvidelsen det mulig å nesten doble sinkproduksjonen og samtidig redusere karbondioksidintensiteten med 15 prosent fra en allerede verdensledende posisjon. 

Utvidelsen av anlegget utgjør en av de største landinvesteringene i Norge på mange år og øker det årlige kraftbehovet med 700 GWh. Boliden har investert rundt 10 milliarder i utvidelsen.

Verdens grønneste sink og forutsigbar kraft

– Å ha en langsiktig og god avtale med Statkraft, som vi har, var helt avgjørende for at investeringen i Odda skulle komme på plass, forteller Seim.

Langsiktige kraftavtaler er vinn-vinn for både kraftprodusent og industrien. Det poengterte Birgitte Ringstad Vartdal, konsernsjef i Statkraft, da hun deltok på åpningen av det nye anlegget i Odda.

– I forbindelse med at Boliden vurderte en nyinvestering, så inngikk Statkraft og Boliden en langsiktig kraftkontrakt. Det ga Boliden sikre energipriser i 15 år og Statkraft forutsigbare inntekter, forteller hun og fortsetter;

– Norsk vannkraft bidrar til å produsere den grønneste sinken som finnes i verden.

Tar folk tilbake til røttene

For Boliden-ansatte Emil Tomasgard var utvidelsen av anlegget like mye et personlig som et finansielt bevis på at fremtiden i Odda var verdt å satse på.

Når et selskap satser lokalt, sender det positive signaler til nærmiljøet. For Tomasgard var det avgjørende for om han skulle flytte tilbake eller ikke.

– Jeg begynte som lærling i Boliden i 2015, forklarer han. Da var jeg ferdig å studere i Bergen og visste at det var ledig arbeidsplasser i Odda og muligheter i Boliden. Derfor kom jeg hjem igjen. Det føltes trygt og det var en fremtid her.

Mann i verneutstyr med vann og fjell i bakgrunnen

Han trekker fram lokale ringvirkninger som er like viktige som stabile strømpriser og konkurransekraft: Trygghet og forutsigbare arbeidsplasser for de som bor her – og de som kommer tilbake.

Folk flytter hjem og det er så fint at folk tør å satse fordi de vet at industrien kommer til å være her i 100 år til. Så det har enorme positive ringvirkninger for lokalsamfunnet at det satses lokalt, smiler han.