
100 år med verdens grønneste sink i Odda
Da energiminister Terje Aasland åpnet Bolidens nye anlegg i Odda, var det både for å feire selskapets 100 år lange historie i byen – og rekordinvesteringen i et nytt produksjonsanlegg. Kraftavtaler spilte en viktig rolle i å sikre investeringen og bidra til at verdens grønneste sink kommer fra Norge.
I en gren av Hardangerfjorden ligger Odda, en Vestlandsby som forener fornybar kraft og grønn industri.
Boliden har vært en del av Odda i lang tid. Det er faktisk ikke lenge siden, i 2024 for å være presis, at hjørnesteinsbedriften feiret sitt 100-årsjubileum i byen. Det var en viktig milepæl for nåtiden, men også for fremtiden: Året etter innviet nemlig Boliden et helt nytt produksjonsanlegg som doblet sinkproduksjonen deres i Odda.
Utvidelsen er en av de største investeringene i fastlands-Norge i nyere tid.
Det er også et bevis på hvordan samarbeid mellom industri og kraftproduksjon har stått stødig gjennom historien, og for generasjoner fremover.
Nysgjerrig på å vite mer om Boliden i Odda? Ta en titt:
Industri og kraft går hånd i hånd
Sink er et metall som brukes til galvanisering, som kort og godt vil si at sink fungerer som rustbeskyttelse. Det brukes på alt fra biler til vindmøller og lyktestolper. I dag leverer verket i Odda over 200.000 tonn ny, grønn sink til Europa, hvert år. De har gjennomført investeringer og har mål om å nå 350.000 tonn.

«Mye strøm» er kanskje en underdrivelse ettersom Boliden Odda alene allerede før utvidelsen stod for over en prosent av Norges årlige strømforbruk. Planene om å utvidelse verket, ville økt kraftbehovet med 700 GWh årlig.
For Boliden betyr det nye produksjonsanlegget i Odda at fabrikken nesten kan doble sinkproduksjonen. For å oppnå forutsigbarhet med det økte energibehovet og svingende strømpriser, var det noe som måtte på plass for å redusere risikoen i investeringen.
Det var her en langsiktig kraftavtale med Statkraft kom inn i bildet.

Boliden er et metallselskap med fokus på bærekraftig utvikling. Røttene er nordiske, markedet globalt.
Kjernekompetansen er prospektering, gruver, smelteverk og metallgjenvinning.
Boliden har cirka 6 000 medarbeidere og en omsetning på SEK 50 milliarder kroner. Selskapet er notert på NASDAQ OMX Stockholm.
Hos Boliden Odda gjør utvidelsen det mulig å nesten doble sinkproduksjonen og samtidig redusere karbondioksidintensiteten med 15 prosent fra en allerede verdensledende posisjon.
Utvidelsen av anlegget utgjør en av de største landinvesteringene i Norge på mange år og øker det årlige kraftbehovet med 700 GWh. Boliden har investert rundt 10 milliarder i utvidelsen.
Verdens grønneste sink og forutsigbar kraft
– Å ha en langsiktig og god avtale med Statkraft, som vi har, var helt avgjørende for at investeringen i Odda skulle komme på plass, forteller Seim.
Langsiktige kraftavtaler er vinn-vinn for både kraftprodusent og industrien. Det poengterte Birgitte Ringstad Vartdal, konsernsjef i Statkraft, da hun deltok på åpningen av det nye anlegget i Odda.
– I forbindelse med at Boliden vurderte en nyinvestering, så inngikk Statkraft og Boliden en langsiktig kraftkontrakt. Det ga Boliden sikre energipriser i 15 år og Statkraft forutsigbare inntekter, forteller hun og fortsetter;
– Norsk vannkraft bidrar til å produsere den grønneste sinken som finnes i verden.
Tar folk tilbake til røttene
For Boliden-ansatte Emil Tomasgard var utvidelsen av anlegget like mye et personlig som et finansielt bevis på at fremtiden i Odda var verdt å satse på.
Når et selskap satser lokalt, sender det positive signaler til nærmiljøet. For Tomasgard var det avgjørende for om han skulle flytte tilbake eller ikke.
– Jeg begynte som lærling i Boliden i 2015, forklarer han. Da var jeg ferdig å studere i Bergen og visste at det var ledig arbeidsplasser i Odda og muligheter i Boliden. Derfor kom jeg hjem igjen. Det føltes trygt og det var en fremtid her.


Kraften i kraft
Kraft har alltid vært avgjørende for industriutviklingen i Norge. Der det er industri, trengs det kraft.