
Statkraft forventer en renessanse for fleksibel vannkraft
Statkraft har i dag sendt NVE konsesjonssøknad på en stor modernisering av Folgefonnreguleringen i Kvinnherad og Ullensvang i Hardanger. Elektrifisering og ny industriutvikling ventes å gi økt etterspørsel etter fornybar energi. Økt etterspørsel og mer energi fra variabel kraftproduksjon vil gi et økt behov for regulerbar kraft. Vannkraft vil bidra med både mer effekt i tillegg til mer energi.
I konsesjonssøknaden søkes det om å øke installert effekt fra 250 MW til 880 MW. Prosjektet vil gi 70-80 GWh ny ren energi inn i kraftsystemet, noe som tilsvarer strømforbruket til 5000 husholdninger. Det er 40 år siden sist Statkraft sendte konsesjonssøknad for et så stort vannkraftprosjekt. Moderniseringen vil gjøre Mauranger II til Norges femte største kraftverk målt i effekt.
- Vi ser at det i fremtiden vil bli økt behov for mer fleksibilitet og effekt. Vi kan bidra til dette gjennom å oppgradere vannkraftverk. Økt behov for kraft og et forbedret skattesystem gjør at det nå er mulig å få til store prosjekter og Statkraft leverer nå konsesjonssøknad for Folgefonn. Behovet for økt fleksibilitet kan gi en renessanse for eksisterende norske vannkraftverk, sier konsernsjef i Statkraft Christian Rynning-Tønnesen.

Økt effekt for industrien
Moderniseringen av Mauranger kraftverk vil bidra med betydelig mer effekt inn i det vestlandske kraftnettet, og sammen med utbygging av nett være en del av løsningen på denne utfordringen. Prosjektet legger dessuten til rette for Norges havvindsatsning og ny industribygging.
Utbyggingen representerer en betydelig investering i fastlands-Norge. Det tar rundt 3 år før detaljplanleggingen kommer i gang. Byggestart kan bli i 2026. Naturinngrepene knyttet til prosjektet vil være begrenset. Det som omhandler miljø og naturinngrep vil være en del av konsesjonsprosessen.
Jakter etter lønnsomme prosjekter
- Statkraft vurderer fortløpende behovet for rehabilitering og muligheten for oppgradering/utvidelse og re-design av våre vannkraftanlegg og er i gang med å gå gjennom hele vannkraftporteføljen på jakt etter lønnsomme prosjekter. Vi tror det vil komme flere tilsvarende prosjekter i årene fremover, sier konserndirektør for produksjon i Statkraft, Hilde Bakken.
Statkraft har investert mer enn 20 milliarder kroner i norsk vannkraft siden 2005 og har hittil i 2022 åpnet to vannkraftverk, Storlia og Vesle Kjela kraftverk i henholdsvis Eidfjord kommune og Vinje kommune. Både Folgefonn, Storlia og Vesle Kjela er lønnsomme prosjekter i eksisterende anlegg i allerede regulerte vassdrag som vil gi ny energi med begrensede naturinngrep.

Kontakt
Relaterte artikler

Fornybart: Vi får mer ut av vannkraften!
Med økende behov for ren fornybar energi, og høye energipriser, er det mange som spør seg om vi ikke kan få mer ut av eksisterende vannkraftverk. Utbyggingene i Storlia og Vesle Kjela, nord og sør på...
Les mer

Statkraft åpner to nye kraftverk
Statkraft åpnet 31. mai de to kraftverkene Vesle Kjela og Storlia som ligger på hver sin side av Hardangervidda. Kraftverkene vil til sammen produsere strøm til rundt 4000 husstander årlig og viser...
Les mer

Med vannkraft som flomvern
Ekstremvær med styrtregn og ødeleggende flommer er en av konsekvensene av klimaendringer og global oppvarming. Eksempler fra Norge viser at vannkraftanlegg kan bidra til å dempe flomtopper og forhi...
Les mer

Naturens eget plaster
I høyfjellet i Vinje flytter store maskiner små jordlapper med torv og gress. Så tar naturen over og gjør resten av jobben selv. Det kalles revegetering. Slik blir inngrep i sårbar natur reparert et...
Les mer