Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

EU besøk til Kvilldal

17 feb., 2016

Den 11. februar besøkte visepresident i EU-kommisjonen, Maros Šefčovič vannkraftverket i Kvilldal sammen med Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen og EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker. Visepresident Šefčovič har ansvaret for EUs energiunion.

-Dette er kjernen i norsk vannkraft og jeg ville vise ham at regulerbar, ren og kostnadseffektiv vannkraft kan bidra til omleggingen av Europas kraftsystem, sa Christian Rynning-Tønnesen.

Norges samlede magasinkapasitet for vannkraft er ca. 85 TWh, nesten 50 prosent av Europas lagringskapasitet. Vannkraft gir unik fleksibilitet og er ideelt å kombinere med ustabil vind- og solkraft i Europa.

Rynning-Tønnesen fremhevet Statkrafts syn på EUs energipolitikk, nemlig at karbonprissetting med et sterkere europeiske handelssystem for CO2- utslipp (ETS) bør være hjørnesteinen i europeisk energi- og klimapolitikk.

-Jeg ble veldig imponert over de store vannkraftmagasinene, som muliggjør regulerbar produksjon når det er behov for det, uttalte visepresident Sefčovič.   -Norge kan være et stort batteri for EU, og det er viktig for vår satsing på fornybar energi og for å oppnå klimamålene våre, sa Šefčovič.

Visepresidenten var spesielt opptatt av Blåsjø, som kan lagre opptil 8 TWh i sitt vannmagasin. Og han fikk muligheten til å se det med sine egne øyne fra helikopter da konsernsjefen inviterte ham til å fly forbi innsjøen på veien tilbake til Stavanger.

Sammen med visepresidenten var EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker og statssekretær Ingvil Tybring-Gjedde fra Olje- og energidepartementet.