Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft og Alcoa inngår tre-årig kraftkontrakt for aluminiumsverket på Lista 

05 jul., 2024

Alcoa Norway AS og Statkraft har undertegnet en tre-årig kraftavtale for leveranse til Alcoas aluminiumsverk på Lista i Farsund kommune. Kontrakten løper fra 1. januar 2025 og omfatter et samlet volum på 2600 GWh. 

To og et halvt år med høye strømpriser har vært en utfordring for Alcoa Lista. Så sent som i 2022 måtte Alcoa Lista stenge én tredjedel av sin primæraluminiumkapasitet på grunn av uoverkommelige energikostnader. Markedet er blitt vesentlig bedre i 2024, men det er fortsatt stort behov for mer fornybar kraftproduksjon.

– Denne kraftavtalen er et svært viktig grunnlag for fortsatt produksjon av primæraluminium ved verket vårt på Lista, sier Norgessjef Grethe Hindersland i Alcoa. 
 
– Vi er svært tilfredse med å signere nok en kraftavtale med Alcoa i år, denne gangen for smelteverket på Lista. Med kraft på konkurransedyktige vilkår bidrar vi til å sikre forutsigbarhet for en stor og viktig industribedrift, sier konserndirektør for marked i Statkraft, Hallvard Granheim.  
 
Avtalen er den andre kraftavtalen Statkraft og Alcoa inngår i år, etter at selskapene også inngikk en treårig avtale for aluminiumsverket i Mosjøen i februar. 
 
Avtalene er muliggjort av en skatteendring som trådte i kraft fra nyttår. Endringen innebærer at kraftprodusenter nå kan selge kraft på kortere kontrakter til kraftforedlende industri, samtidig som grunnrenteskatten baseres på inngått kontraktspris, ikke spotpris. 

 

Alcoas aluminiumsverk på Lista
Alcoas aluminiumsverk på Lista


Om Alcoa Lista
Alcoa Lista består av tre elektrolysehaller og et støperi som hovedsakelig produserer pressbolter til ekstruderingsformål. Lista er den lokale hjørnesteinsbedriften og har omtrent 270 heltidsansatte. Ved full kapasitet produseres det rundt 94.000 tonn primæraluminium hvorav nabofabrikken – bildelprodusenten Aludyne – tar en del, mens resten eksporteres som bolter til EU med trailer og på skip. Den samlede produksjonskapasiteten i støperiet er på omtrent 150.000. Alcoa Lista er Norges sørligste aluminiumsverk.
 

Lars Magnus Günther
Lars Magnus Günther
Pressetalsperson

Kan kontaktes om Statkraftkonsernet