– Vi vil være verdens beste på det vi driver med!


– Det er spennende å stå opp hver dag og sjekke om værmeldingen fra i går stemte, sier Vidar Fossøy, seksjonsleder ved Statkrafts regionkontor i Gaupne. Han er over middels interessert i vær, natur og bærekraft.

Det første ingeniør Vidar Fossøy (47) gjør når han våkner om morgenen, er å kaste et blikk ut av soveromsvinduet for å sjekke om værmeldingen fra dagen før stemmer.

Han titter ut og opp på den 218 meter høye vernede Feigefossen. Er fossefallet like buldrende og viltert som det ble spådd å kunne være? Renner det i strie strømmer? Eller sildrer det knapt?

– Hver morgen er det like spennende å sjekke været, smiler Vidar. Han bor rett utenfor den lille bygda Gaupne i Luster kommune i Vestland fylke. De nesten 1300 "gåpningene" er omgitt av rake fjell, kraftige fossefall og blågrønn fjord, hvor enn de snur seg. For dem er det hverdagskost å måtte forholde seg til hva naturen kan by på av gleder og utfordringer. 

Vidar Fossøy
Vidar Fossøy er team- og seksjonsleder ved Statkrafts regionkontor i Gaupne i Luster. Derfra kontrolleres alle Statkrafts vann- og vindkraftanlegg i Midt-Norge. (Foto: Kitchen)

Fornybar energi

Når Vidar Fossøy har gjort unna morgenrutinene og få minutter senere befinner seg på jobb, lager han seg sin første av dagens mange kopper kaffe og kikker rett ut på en av Norges største naturstoltheter, Jostedalsbreen.

Han legger merke til forandringene som skjer i naturen, breene som minker litt etter litt fra sommer til høst, fra i fjor til i år.

– Jeg er svært opptatt av fornybar energi og av at vi skaper kraft av en fornybar ressurs, så vi ikke skader fremtiden til generasjonene som kommer etter oss. Det et privilegium å jobbe i Statkraft, som arbeider aktivt med å sette klimaendringene på dagsorden nasjonalt og internasjonalt. Det gir meg motivasjon til jobben.

Sted: Gaupne, Luster
Foto: Kitchen

At det er været som preger alt ved arbeidshverdagen, passer ham ypperlig. Han er nemlig over middels interessert i vær. En av Vidars viktigste oppgaver er å få vind og rennende vann trygt gjennom turbinene i vindmøller og kraftverk, slik at energien utnyttes best mulig blir til å produsere elektrisk kraft. Og at kraften kommer frem til deg og meg.

– Målet vårt er å skape mest mulig fornybar energi med de ressursene og anleggene vi har. Der har vi et samfunnsansvar. Vi skal ikke bare passe på kraften, men optimalisere den. Jo mer vi får ut av ressursene, jo mindre er behovet for ytterligere utbygging av flere kraftanlegg, sier seksjonslederen.

Han er stolt av arbeidsplassen sin, av å jobbe for Europas største leverandør av fornybar energi.

– Vi har et stort og godt fagmiljø, der alle trekker i samme retning mot en bærekraftig energi og teknologi, og ikke minst mot en bedre fremtid.

– På min avdeling snakker vi om at noen må være best i verden på det vi driver med, og det kan da like gjerne være oss. Ja, hvorfor ikke?

VerdensBeste_team_600x340.jpg

Samspill

Ved regionkontoret i Gaupne er det 45 ansatte. Det hender at de også jobber helt lokalt; det kan være å hjelpe en gårdbruker som skal krysse et vassdrag, å hjelpe fugler i hekkesesongen ved å forhindre at reirene deres drukner, eller å gjøre tilpasninger for å gi villaksen bedre levevilkår i elvene.

– Jeg stortrives med å være så tett på omgivelsene våre og på samspillet mellom mennesker og natur. Det skjer noe hele tiden i et vassdrag, det er veldig mange tonn som er i bevegelse!

– Jobben går også ut på å holde befolkningen trygg. Når noe uventet skjer, samarbeider vi tett med nødetater og myndigheter. Jobben er veldig operativ, og det liker jeg.

Vidar Fossøy
Sted: Gaupne, Luster
Foto: Kitchen

"Jeg stortrives med å være så tett på omgivelsene våre og samspillet mellom mennesker og natur. Det skjer noe hele tiden i et vassdrag, det er veldig mange tonn som er i bevegelse."

Barnebarna er fremtiden

På fritiden er det familie, barnebarn og "onkelbarn" som gjelder. Med dem lader han batteriene, gjerne i fjellet, på fjorden eller rundt middagsbordet.

– Jeg tenker mye på barnebarna, på naturen, på fremtiden. Kanskje er det mine foreldre og besteforeldre som har inspirert meg til å ta vare på naturen og bruke ressursene på en bærekraftig måte, sier Vidar Fossøy.

Besteforeldrene på begge sider hadde gårdsbruk i Jostedalen.

– På den tiden gjorde de alt manuelt, og i løpet av livet reiste de knapt og kjøpte veldig lite. Men de nøt livet, midt i naturen og på lag med naturen. Slik sett har vi endret oss voldsomt på bare to generasjoner, meg selv inkludert, sier Vidar.

Han kommer med et sukk.

– Breene minker sommer for sommer, det ser vi når vi går i fjellet. Jeg observerer mer uvær. Min viktigste motivasjon i jobben jeg gjør, er natur, bærekraft og barnebarna. De er fremtiden!

På jobb for framtiden