Land
Sugerør montert på Nedre Røssåga
Oppgraderingen av Nedre Røssåga kraftverk fra 1955 med byggingen av ny stasjon er Statkrafts største rehabiliteringsprosjekt i år. Nå blir et enormt sugerør montert i den nye kraftstasjonen.
I perioden 2012-2016 bygges det en helt ny kraftstasjon samtidig som den gamle stasjonen oppgraderes. Investeringsrammen er på 1,7 milliarder kroner. Når prosjektet er ferdig, vil Nedre Røssåga og Øvre Røssåga stå for to prosent av Norges totale strømproduksjon.
Så langt går prosjektet helt etter planen.
- I mai var den nye kraftstasjonen ferdig utsprengt, og i juli og august monteres sugerøret. Dette røret er så vidt vi vet Norges største i forbindelse med en Francis-turbin, og kan sluke unna 105 kubikkmeter vann per sekund, sier prosjektleder Roald Nilsen.
Sugerøret er røret som leder vannet fra turbinen ned mot utløpstunnelen.
Håndballbane i fjellet
Stasjonshallen som er sprengt ut inne i fjellet har også romslige dimensjoner. Den er 40 meter lang, 18 meter bred, og takhøyden er 44 meter. Dimensjonene er omtrent på størrelse med en håndballbane av olympisk standard.
I løpet av måneden starter montasjen av trykkrøret. Trykkrøret er i enden av den vertikale sjakten som leder vannet fra inntaket i vannmagasinet, ned til kraftstasjonen.
Men det kommer mer. I disse dager er spiraltrommen på vei fra fabrikken i Kina. Spiraltrommen er et sneglehusformet rør som fordeler vannstrømmen inn til ledeskovlene på turbinen. Trommen som skal installeres i Nedre Røssåga er ingen småtass, med en totalvekt på 120 tonn.
Borer med TBM
Samtidig pågår driving av tunneler. Mens utløpstunnelen sprenges ut på konvensjonell måte, drives tilløpstunnelen med en tunnelboremaskin (TBM). Det er første gang siden begynnelsen av 1990-tallet at TBM brukes i Norge.
- Nå kjører maskinen normalt og spiser omtrent 125 til 150 meter per uke, forklarer Nilsen.
Totalt skal det hentes ut to millioner kubikkmeter steinmasse i prosjektet.