Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft i Downing Street

10 feb., 2014

Mandag kveld var Europadirektør Oluf Ulseth hjemme hos den britiske statsministeren Gordon Brown for å diskutere britisk energipolitikk. Statkraft var eneste norske representant på møtet.

Det er tydelig at Statkrafts satsing i Storbritannia blir lagt merke til, også i toppen av britisk politikk. I forrige uke tikket det nemlig inn invitasjon til møte på en av verdens mest berømte adresser – no. 10 Downing Street. Dermed kunne Europadirektør Oluf Ulseth mandag sette seg på flyet til London for å møte statsminister Gordon Brown, energiminister Ed Milliband og næringsminister Peter Mandelson.

- Det ble en god diskusjon, forteller Ulseth.
- Vårt budskap var betydningen av langsiktige og forutsigbare rammebetingelser og betydningen av et velfungerende kraftmarked. Videre understreket jeg betydningen av koordinerte og forutsigbare konsesjonsprosesser. Dette var også en fin anledning til å ta opp betydningen en kabel mellom Norge og Storbritannia kan ha for å balansere de store mengdene vindkraft de planlegger i årene fremover.

Aktive i Storbritannia

Grunnen til at Statkraft som eneste norske aktør ble invitert til dette møtet er trolig både posisjonen som Europas største innen fornybar energi, og det at selskapet har vært svært aktive i andre og tredje konsesjonsrunde for offshore vind i Storbritannia.

- Fra å være en helt ukjent aktør, er Statkraft i ferd med å ta en posisjon i det britiske markedet. Invitasjonen må tolkes som en anerkjennelse av det vi har oppnådd i Storbritannia de siste årene, sier Ulseth.
Statkraft og Statoil er i gang med å bygge havvindparken Sheringham Shoal utenfor kysten av England. I januar ble det dessuten kjent at Statkraft og Statoil sammen med to britiske partnere får utvikle havvindsonen Doggerbank, som alene har et potensial på minst 9000 megawatt. Statkraft har også nylig fått konsesjon for bygging av flere vindparker på land i Storbritannia.

Store ambisjoner

Britenes ambisjoner for utviklingen av fornybar energi er store, og målet er å redusere klimautslippene med minst 34 prosent innen 2020. Under mandagens rundebordskonferanse fikk de råd fra representanter for energibransjen og investorer innen grønne prosjekter.
- Den britiske regjeringen er veldig opptatt av hvordan de skal møte sitt fremtidige energibehov og redusere klimagassutslippene. Derfor ønsket de innspill på hva som må til for at selskaper skal være interessert i å investere i klimavennlige løsninger, avslutter Oluf Ulseth.