Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Vindparken i fokus

13 jan., 2009

Tøffe vindkraftkarer, trivelige naboer, en fornøyd ordfører – og Bellona-leder Frederic Hauge. Alle har de en rolle i Statkrafts nye film om vindparken på Smøla.

Andreas Rokstad sitter og drikker kaffe og leser lokalavisen. Kjøkkenet er trivelig rustikt og sola glimter til utenfor vinduet. Men dette er ikke en vanlig morgen for fagarbeideren fra Smøla.

Kraftig filmproduksjon

Rundt ham står et helt filmcrew, og scenen skal bli til noen sekunder av Statkrafts nye film om vindkraft. Filmteamet følger ikke bare de som jobber i vindparken, de har også intervjuet ordføreren og turistoperatørene på Smøla, en ørneekspert, Bellona-leder Frederic Hauge og flere av Statkrafts ansatte i Vind. Og barna som bor noen hundre meter fra vindparken. De synes vindmøllene er fine å se på i solnedgangen.
- Det er jo flott å lage film som betyr noe, sier produsent Marthe Haakenstad i filmselskapet Babusjka. Hun er glad for å kunne fortelle folk om fordelene med vindkraft gjennom filmen de er plukket ut til å lage. Dessuten er hun fan av vindmøller.
- Jeg husker første gang jeg så dem. Vi var på biltur i Spania, og plutselig var horisonten fylt opp av vindmølle på vindmølle. De er jo så vakre å se på, sier hun entusiastisk.

Trygghet rundt vindkraft

Aslak Øverås er ansvarlig for vindkraft i Statkrafts kommunikasjonsavdeling, og følger filmteamet gjennom tre hektiske dager på Smøla.
– Målet er å ta opp spørsmålene rundt konsekvensene når en vindpark blir bygget – både fordeler og ulemper. Ved å la folk på Smøla fortelle om sine erfaringer med vindparken, kan vi skape større trygghet for andre lokalsamfunn der det planlegges vindkraftverk. Øverås har store forventninger til filmen.
- De aller fleste har aldri sett en vindpark, og siden vi ikke kan frakte alle opp til Smøla, vil vi bringe vindparken ut til dem gjennom denne filmen.

Motvillig filmstjerne

Kaffedrikkingen i det lånte kjøkkenet går sin gang, uansett vær. Andreas Rokstad skjenker kaffe fra trakteren, setter seg ved vinduet og tar en slurk av koppen. Igjen og igjen, til regissøren og hans menn til slutt er fornøyd og roper ut at nå er det tid for kaffe på ordentlig. Det er ikke første gang han er i fokus på grunn av jobben i vindparken.
- Jeg var med da 71 grader nord filmet her, og i Norge Rundt. Det har blitt en del, men neste gang er det noen andre sin tur. Dette er siste gang, sier han bestemt.
Noen timer senere er han foran kamera igjen, 70 meter over bakken, mens han vedlikeholder en vindmølle. Det ser egentlig ut som han trives med begge deler.