Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Krafttak for Benguet

05 sep., 2009

På Filippinene møter norsk kompetanse filipinsk lokalkunnskap. Det skaper renere miljø, lokal utvikling og en hel masse kraft.

I Benguet er dårlig vær igjen blitt gode nyheter. For nok en gang blir vann til strøm. De to kraftverkene her ble bygget i 1956 og 1960. Da Fillipinene opphevet sitt kraftmonopol i 2001 var begge langt på vei utdaterte. Da budrunden gikk i 2007, endte SN Power opp med å ta over vannkraftverkene. Det er SN Powers konserndirektør for Sørøst-Asia, Erik Knive, glad for:

- Norge har solid kunnskap om vannkraft. Det er naturlig at Norges ledende kompetanse på kraftverksbygging, vedlikehold og salg også brukes utenfor landets grenser, sier Knive.

Tatt av jordskjelvet

Knive har tatt turen til Benguet for å følge arbeidet med å få anleggene tilbake på bena. Etter det store jordskjelvet i 1995 har Ambuklao-vannkraftverket i hovedsak vært stengt, men det skal ikke stå ubrukt mye lenger: Store deler av kraftverket skal fornyes, og når alt er på plass skal det yte 50% mer enn før.

Men selv om SN Power med Statkraft i ryggen kommer med en lang historie som vannkraftutbygger, vektlegger Knive at den gode utviklingen ikke kunne skjedd uten den lokale samarbeidspartneren Aboitiz’ kompetanse.
- Lokale og nasjonale nettverk er avgjørende når et løft som dette skal gjennomføres.

Energi som trengs

- Å levere mye og ren energi er en god investering på alle tenkelige måter, forklarer Torbjørn Elliot Kirkeby-Garstad, SN Powers prosjektdirektør i Sørøst-Asia.
- Det tjener miljøet, Filippinene, lokalbefolkningen og de ansatte ved kraftverkene.

Det er viktig for SN Power at utbyggingene de er med på gir noe tilbake til lokalsamfunnene der de er til stede. Den mest opplagte gevinsten for befolkningen i Benguet er de økte skatteinntektene. I tillegg er kraftverkene pålagt en spesiell skatt øremerket lokalsamfunnene, og SN Power og partneren Aboitiz har opprettet et frivillig fond som bidrar med ni millioner filippinske pesos årlig, tilsvarende en drøy million norske kroner.

Det var også et krav at minst 70 prosent av dem som jobber med oppgraderingen skulle ansettes lokalt, og selskapet har deltatt i ulike samfunnsprosjekter, som å distribuere 50 000 kaffeplanter. Det skaper økte inntekter for samarbeidslandsbyene, og binder i tillegg jordsmonnet.

Tekst og foto: Alf Berg

FAKTA: SN Power er eid av Statkraft (60 prosent) og det statlige investeringsselskapet Norfund (40 prosent), og driver vannkraftprosjekter i Sør-Amerika og Asia. Gjennom datterselskap planlegges nå ekspansjon til Afrika og Mellom-Amerika.