
Fjernvarme
Fjernvarme, også kalt urban energi, er en sentral del av energiforsyningen i byer og tettsteder, sammen med strømnettet.
Fjernvarme er et energifleksibelt og vannbårent system som utnytter fornybar overskuddsenergi, gjerne fra lokale ressurser som for eksempel biobrensel, avfall og spillvarme fra industri. Dette sikrer gjenbruk av råstoff som ellers ville gått til spille, noe som blir viktig for å sikre overgangen til en mer sirkulær økonomi og reduksjon av klimagassutslipp. Bruk av fjernvarme avlaster også strømnettet og har over mange år bidratt til å fase ut fossil energibruk i bygg og industri.
Nøkkeltall om Statkrafts fjernvarmeanlegg fra 2022
-
13Antall fjernvarmeanlegg
-
1,1 TWhTotal produksjon
-
872 MWInstallert effekt
Gjenbruk og økt ladekapasitet i strømnettet

Ventiler ved Trondheim fjernvarmesentral i Norge
Interessert i vår fjernvarmetjeneste?
Lær mer om vår fjernvarmevirksomhet, Statkraft Varme, og tjenestene våre innenfor fjernvarme og kjøling i Norge og Sverige.
Les mer

Slik får du energieffektive og miljøvennlige bygg
Fjernvarmeanlegg kan utnytte overskuddsenergi fra lokalsamfunnet til å dekke ulike varme- og kjølebehov. Dette er energi som ellers ville gått tapt, men som i stedet kan være en positiv faktor i miljøregnskapet.
Les mer

Urban energi
Å varme opp byer med ressurser som ellers ville gått tapt, er et viktig bidrag på vei mot en klimanøytral energiforsyning.
Les mer

Myteknusing: "Å brenne avfall for å produsere fjernvarme er ikke klimavennlig"
Spillvarme fra avfallsforbrenning er den største energikilden i norsk fjernvarme. Det kan da ikke være særlig klimavennlig, eller?
Les mer

Flis som skal brennes ved Stjørdal fjernvarmesentral.
Vår fjernvarmeambisjon
Vi har som ambisjon å styrke vår rolle som en lønnsom og innovativ fjernvarmeaktør i Norge og Sverige. Vi vil ligge i front når det gjelder å ta i bruk nye, smarte løsninger. Videre vil vi engasjere oss på utbyggernes banehalvdel for å sikre at fjernvarme blir installert og utnyttet på best mulig måte og legge til rette for et energieffektivt bygg.

Styring av anlegget på Kungsbacka fjernvarmesentral i Sverige.
Hvordan fungerer fjernvarme
Fjernvarme handler om oppvarming av vann. Et fjernvarmeanlegg kan i praksis sammenlignes med et sentralvarmeanlegg som forsyner ett eller flere bygg med varmt vann. Varmtvannet sirkulerer mellom denne varmesentralen og kundens sentral i nedgravde, isolerte stålrør. Kundene benytter vannet til oppvarming gjennom vannbåren gulvvarme, ventilasjon, radiatorer og oppvarming av tappevann.
I et fjernvarmesystem kan vannet varmes opp på mange måter. Statkraft benytter blant annet overskuddsenergi fra industri, energi fra kloakkrenseanlegg og deponigass samt energi fra havregrynproduksjon og sjøvann. Denne energien finnes og tilføres ofte lokalt i distribusjonsnettet. I tillegg har vi også større, sentrale fjernvarmeanlegg med energigjenvinning fra både skogsvirke (bark, GROT, heltre, veirydding etc.) og avfall.
Det finnes også løsninger for å benytte varme til kjøleproduksjon i bygg. Kjøleløsninger kan leveres både via fjernkjølenett eller gjennom lokale løsninger installert i det enkelte bygg. I tillegg kan man relativt enkelt benytte tradisjonelle kjølekompressorer i kombinasjon med fjernvarme.
Lær mer om fjernvarmesentralene våre
Statkraft eier og drifter fjernvarmesentraler i Norge og Sverige. Les mer om den nordiske fjernvarmevirksomheten vår ved å utforske kartet under.