EU besøk til Kvilldal

17 feb., 2016

Den 11. februar besøkte visepresident i EU-kommisjonen, Maros Šefčovič vannkraftverket i Kvilldal sammen med Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen og EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker. Visepresident Šefčovič har ansvaret for EUs energiunion.

-Dette er kjernen i norsk vannkraft og jeg ville vise ham at regulerbar, ren og kostnadseffektiv vannkraft kan bidra til omleggingen av Europas kraftsystem, sa Christian Rynning-Tønnesen.

Norges samlede magasinkapasitet for vannkraft er ca. 85 TWh, nesten 50 prosent av Europas lagringskapasitet. Vannkraft gir unik fleksibilitet og er ideelt å kombinere med ustabil vind- og solkraft i Europa.

Rynning-Tønnesen fremhevet Statkrafts syn på EUs energipolitikk, nemlig at karbonprissetting med et sterkere europeiske handelssystem for CO2- utslipp (ETS) bør være hjørnesteinen i europeisk energi- og klimapolitikk.

-Jeg ble veldig imponert over de store vannkraftmagasinene, som muliggjør regulerbar produksjon når det er behov for det, uttalte visepresident Sefčovič.   -Norge kan være et stort batteri for EU, og det er viktig for vår satsing på fornybar energi og for å oppnå klimamålene våre, sa Šefčovič.

Visepresidenten var spesielt opptatt av Blåsjø, som kan lagre opptil 8 TWh i sitt vannmagasin. Og han fikk muligheten til å se det med sine egne øyne fra helikopter da konsernsjefen inviterte ham til å fly forbi innsjøen på veien tilbake til Stavanger.

Sammen med visepresidenten var EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker og statssekretær Ingvil Tybring-Gjedde fra Olje- og energidepartementet.