Schwarzenegger imponert

13 jan., 2011

Norges store andel fornybar energi har imponert filmstjernen, guvernøren og klimaaktivisten Arnold Schwarzenegger.

- Jeg liker at dere har vannkraftverk over hele landet, sier Arnold Schwarzenegger. - Og at 99 prosent av strømforbruket kommer fra fornybar energi. Dere har grunn til å være stolte av dere selv.

Den verdensberømte 64-åringen kom rett fra filminnspilling med sju sting i pannen til klimakonferansen ZERO11, og det var tydelig at han hadde gjort hjemmeleksen sin. Han roste norske politikere for å ha fremskyndet planene om å være karbonnøytrale fra 2050 til 2030, han mente Oslos miljøvennlige gatebelysning var et eksempel til etterfølgelse for alle store byer - og han var altså imponert over fornybarlandet Norge.

Spørretime

Men hva med det faktum at vi også er en stor eksportør av olje og gass, fikk han spørsmål om etter foredraget sitt.

- Hadde ikke dere solgt den oljen og den gassen, ville noen andre gjort det. Det behovet er der uansett. Men dere bruker mange av de milliardene til å investere i fornybar energi, også i land i den fattigere delen av verden. Det er også noe jeg har stor sans for.

Det var kommunikasjonsdirektør i Statkraft, Bente E. Engesland, som intervjuet Schwarzenegger etter foredraget hans.Det han ikke allerede visste om Statkrafts virksomhet fikk han også vite mer om i samtale med konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen som møtte ham etter Schwarzenegger hadde gått av scenen.

Ett av de viktigste budskapene eks-guvernøren hadde med seg, var at man ikke kan true folk til å bidra i kampen for å redde klimaet. Man må fortelle dem om mulighetene og de positive effektene av klimaarbeidet, som å skape arbeidsplasser, sikkerhet og bedre helse.

- Jeg elsket hver øvelse den gangen jeg trente fem timer hver dag, fordi jeg visste at det brakte meg nærmere å bli verdens beste. Det samme gjelder om vi har en visjon for klimaarbeidet, da kan vi lykkes fordi vi ønsker det, understreket Schwarzenegger.