Første vindpark åpnet i Sverige

09 mar., 2011

Solen skinte fra blå himmel og en iskald vind fra Østersjøen fikk fart på vindmøllene da Statkraft og Södra åpnet sin første felles vindpark i Sverige.

Kommunalråd Roland Åkesson kunne stolt klippe snoren til den grønne våtgassballongen, som steg raskt mot himmelen i den friske vinden til stor jubel fra de rundt hundre tilskuerne.

- Mönsterås kommune vil satse på vindkraft, vi har en offensiv plan for miljøvennlig energi som gir mindre klimapåvirkning og nye jobber i kommunen. Vindkraftprosjektet i Em har gitt mange lokale entreprenører arbeid og hotell- og restaurantnæringen har fått økt omsetning. Kommunen regner også med økte skatteinntekter som følge av denne satsingen, sa Roland Åkesson.

– Vindkraftparken her i Mönsterås er ikke vår største vindpark, men den er vår første i Sverige, sa Jon Brandsar, visekonsernsjef i Statkraft i sin tale. – Derimot er den et viktig bidrag for at Sverige skal nå sitt mål om fornybar energi, samtidig som den styrker vår posisjon som Europas største aktør innen dette feltet, sa Brandsar.

Statkraft er nå den fjerde største kraftprodusenten i Sverige, som så langt har basert produksjonen på vannkraft. Den nye vindparken i Em utenfor Mönsterås omfatter ti vindturbiner totalt, hvorav fire eies av Statkraft, mens de seks andre er i Södras eie. Disse vil til sammen produsere 55 millioner kWh, tilsvarende strømforbruket til rundt 10 000 husholdninger.

– Dette er en stor dag for oss. Dette er som sagt den første vindparken vi setter i drift, men det blir ikke den siste. Samarbeidet med Södra har vært unikt, og alt har klaffet helt perfekt, ikke minst turbinleveransene fra Enercon. Både vi og Södra har samme langsiktige innstilling og deler synet på samfunnsansvar, sa Jon Brandsar og sendte en ekstra hilsen til konsernsjef Leif Brodén.

I talen sin sørget han også for å takke kommunen og innbyggerne for støtten de har gitt prosjektet.