Første kraften levert fra havvindpark

22 nov., 2011

Den første kilowattimen fra havvindparken ved Sheringham Shoal er levert på nettet i Storbritannia. Parken skal stå ferdig neste år.

I havgapet utenfor Norfolk, England, er konturene av Statkraft og Statoils nye storsatsing i ferd med å komme til syne. Den første av i alt 88 turbiner som skal utgjøre havvindparken Sheringham Shoal Offshore Wind Farm ble løftet på plass nå i sommer, og den første kraften er allerede levert. For Statkraft markerer denne begivenheten inngangen til en ny æra.

- Sheringham Shoal er på mange måter Statkrafts første skritt ut i havet. Marine operasjoner er noe vi tidligere ikke har trengt å håndtere. Lærekurven har derfor vært bratt. Vi er i ferd med å skaffe oss verdifull offshorekompetanse, sier Simen Elvestad, prosjektleder for Statkrafts eierskap i Sheringham Shoal.

Havvindparken som bygges utenfor kystbyen Sheringham er et helnorsk samarbeid mellom Statoil og Statkraft. Statoil leder utbyggingen, men de to selskapene sitter med like store eierandeler, gjennom fellesforetaket Scira Offshore Energy Limited.

- Statoil bidrar med sin offshoreerfaring; vi med vår ekspertise på fornybar energi. Samtidig er det et mål for oss å lære så mye som mulig om marine operasjoner, kunnskap som vi kan bruke i vår videre satsing på utbygging av vindkraft til havs, sier Elvestad.

At den første kraften er levert er en svært viktig milepæl for Statkraft - av flere grunner. Når kraftproduksjonen er i gang har selskapet flere aktive roller i tillegg til å være eier. Kontrollrommet ved vannkraftverket Rheidol i Wales leverer nemlig kontrollromstjenestene for vindparken, og Statkrafts Düsseldorf-kontor står for produksjonsprognosene og anmelding til kraftbørs og balanseansvarlig.

Les mer her: www.scira.co.uk.