Talentpris til ung tradisjonsbærer

25 aug., 2010

Trombonist og bandleder Kristoffer Kompen fikk årets Young Star stipend på 50 000 kroner. Stipendet som ble delt ut under Oslo Jazzfestival fredag 20. august, er finansiert av Statkraft.

”Han spiller stadig oftere konserter, både i Norge og utlandet, har organisert svensk-norsk jazzsamarbeid og musikalsk hyllest til Ella Fitzgerald, samtidig som han nyter økende respekt, både blant kritikere og publikum.”

Det er noe av begrunnelsen fra juryen som deler ut Young Star-stipendet på 50 000 kroner til et ungt talent i det norske jazzmiljøet.

En kreativ tradisjonsbærer og utøver, heter det videre i begrunnelsen for tildelingen. Den skal ifølge statuttene gå til en utøver av jazz/rytmisk musikk i alderen 18-25 år, som har gjort seg spesielt bemerket på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

Juryen har bestått av musikerne Bugge Wesseltoft og Susanne Wallumrød, Blå-gründer Martin Revheim og Stein Dale fra Statkraft.

Juryens begrunnelse for utdelingen av årets Young Star stipend:

"Årets prisvinner er en musiker som de siste årene har vokst frem som en meget aktiv og tydelig utøver på den norske tradisjonelle jazzscenen. Prisvinneren har markert seg som en engasjert person i et meget aktivt miljø i Oslo og han spiller stadig oftere konserter både i Norge og i utlandet. Som musiker ser juryen på prisvinneren som en kreativ tradisjonsbærer og utøver som yter stor respekt i et bredt felt av både musikere og publikum. Gjennom stadig nye band og sammensatte prosjekter har prisvinneren vært en sentral utøver samtidig som han har også vært en viktig drivkraft og organisator for etablering og videreføring av disse sammensatte prosjektene. Til eksempel kan vi nevne den svensk-norske forbrødringen gjennom "Union Rhythm Jazz Kings" som vi kunne høre på Oslo Jazzfestival i 2008 og ikke minst det nye prosjektet "Tribute to Ella Fitzgerald" med det sammensatte "Kaba Orchestra" som vi kan høre på årets festival. Våren 2011 slippes plate med det relativt nye bandet "Kompen quintet." De som ikke har hørt utdrag fra denne kan virkelig glede seg og det blir svært spennende å se hva fremtiden kan bringe fra denne svært lovende musikeren."