USAs energiminister besøkte Statkraft

14 des., 2009

Den amerikanske energiminsteren Steven Chu gjorde lørdag en kraftverksturné til Vestlandet, for å lære mer om energilagring. Statkrafts velpolerte anlegg imponerte ministeren.

Steven Chu, som også har vunnet Nobelprisen i fysikk, har ambisjoner om å doble vannkraftproduksjonen i USA. På lørdag lærte han mer om alternativene til hjemlandets energiproduksjon, i møte med Statkrafts turbiner inne i fjellet.
– Jeg er imponert over Norge. Dette har vært veldig lærerikt. Energipolitikken i USA skal handle om mer enn vind. Energien må lagres, og vannenergi er den beste måten, konkluderte Chu.

Grundig innføring

Steven Chu og følget ble fløyet inn med helikoptre over vakre Ryfylke, og fikk se Norges største vannmagasin, Blåsjø, som forsyner Ulla-Førreanlegget, målet for turen. Kraftverkssjef i Ulla-Førre, Bjørn Sandvik, ønsket ministeren med følge velkommen. Chu fikk se Norges største pumpekraftstasjon i Saurdal, samt kraftstasjonen i Kvilldal.

Besøket kom i stand etter at ministeren tidligere i høst ytret ønske om å se og lære mer om teknologi for å bruke regulerbar vannkraft i kombinasjon med andre fornybare energikilder. Og Statkrafts pumpekraftanlegg er en teknologi som er midt i blinken for USA.
-Dette er en svært interessant teknologi som kan bli en viktig brikke i fremtiden, sa Chu til fremmøtt presse.

Fornøyd statsråd

Med på besøket til Statkrafts anlegg var olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Han var svært glad for å kunne vise frem norsk teknologi, både vannkraftanlegget i Ryfylke og karbonfangst og -lagringsprosjektet i Mongstad.

-Besøket til Chu har stor betydning for Norge og norsk energipolitikk, sier Riis-Johansen. USA er en svært viktig samarbeidspartner både innenfor klima- og energispørsmål. Det er viktig for oss at den amerikanske energiministeren tar seg så god tid i Norge og ønsker å se og lære mer om våre CO2-håndteringsprosjekter og vannkraft.

Stort amerikansk potensiale

Det er ikke uten grunn at Steven Chu besøker Statkrafts moderne kraftstasjoner. USA har nemlig et enormt vannkraftpotensiale. I følge det amerikanske energidepartementet har USA 70 gigawatt uutnyttet vannkraft, noe som tilsvarer rundt 70 kjernekraftverk eller 100 kullkraftverk.

En omfattende vannkraftutbygging kan altså få stor betydning, både klimamessig og økonomisk. USA står alene for 20 prosent av klodens energiforbruk, og 86 prosent av kraften kommer fra olje, kull og gass.
- Vi vil over på fornybare energikilder, og satser først og fremst på solkraft, sier Chu. - Men teknologien er ikke god nok ennå, og derfor er vannkraft så viktig.

Av Hanna Maria van Zijp Nilsen