Land

Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Vår forpliktelse til en rettferdig omstilling og menneskerettigheter

Den globale overgangen til fornybar energi handler ikke bare om å redusere utslipp – det handler om å sikre at reisen er rettferdig, inkluderende og fordelaktig for alle. Vi er forpliktet til å håndtere vår innvirkning på mennesker og opprettholde menneskerettigheter på tvers av vår virksomhet og verdikjede. Vår tilnærming til en rettferdig omstilling sikrer at ingen blir etterlatt når vi bygger en bærekraftig fremtid.

Hva er en rettferdig omtilling?

En rettferdig omstilling prioriterer rettferdighet og inkludering i skiftet fra fossilt brensel til fornybar energi. Det betyr å skape anstendige arbeidsmuligheter, beskytte menneskerettighetene og levere konkrete fordeler til lokalsamfunn som er berørt av våre aktiviteter. I Statkraft står respekt for menneskerettighetene sentralt i alle deler av dette arbeidet.

Helhetsbilde og generell status i Statkraft

Vår tilnærming til en rettferdig overgang og respekt for menneskerettighetene er i tråd med den internasjonale agendaen, så vel som tilgjengelig veiledning og rammeverk. Det er risikobasert og har som mål å skape felles verdier, og vi streber etter å integrere rettferdige omstillingsmål og menneskerettighetsforpliktelser i relevante forretningsprosesser og aktiviteter.

Statkraft foretar regelmessige risikovurderinger på samfunnsnivå i tråd med FNs veiledende prinsipper. Fokuset i disse vurderingene er risiko for mennesker. Basert på siste vurdering fra 2023 er følgende sentrale rettighetshavergrupper i verdikjeden identifisert:

  • I oppstrømsaktiviteter: Kontraktsarbeidere og forsyningskjedearbeidere
  • I egen virksomhet: Direkte arbeidere, lokalsamfunn, urfolk og menneskerettighetsforsvarere
  • I nedstrømsaktiviteter: Nedstrømsarbeidere

Aktsomhetsvurderinger for menneskerettigheter på land- og prosjektnivå er også en prioritet, og vi ruller ut nye prosesser og verktøy på tvers av organisasjonen for å muliggjøre dette, samt tilpasse oss kravene.

Viktige mål

  • 2024

    Living wages continue to be required for 100% of Statkraft contractors' personnel on-site.

  • By 2028

    All projects conduct and document stakeholder engagement in a broadly consistent and comparable way.

Flere viktige prioriteringer og tiltak fremover

  • Identifisere de beste tilnærmingene for å øke den positive lokale økonomiske effekten av Statkrafts prosjekter og materielle eiendeler
  • Identifiser KPIer for å måle lokal økonomisk effekt av prosjekter og materielle eiendeler (før utgangen av 2025)
  • Tilpasse seg mer konsistent metodikk og standarder for aktsomhetsvurderinger for menneskerettigheter på tvers av alle forretningsområder (før 2026)
  • Utvikle retningslinjer for land- eller prosjektbaserte tilbakemeldingsmekanismer tilpasset eksisterende god praksis på utvalgte Statkraft-lokasjoner (før utgangen av 2024)
  • Utvikle retningslinjer for interessentengasjement tilpasset eksisterende god praksis på utvalgte Statkraft-lokasjoner (før utgangen av 2024)